"SSM" ~ a JouRNaL oF JouRNeY

::SMaRT::STyLe::MaNTaP::

Recorded by SHaRKFiQ SSM 31 May 2010 at 12:32:00 AM 18 Comments

::SaLaM::

Skrg nih Fiq dh jrg blogging sbb br pindah kt PJ..1.6.10 dh start intership kt WNC..Fiq dh penah crite dah psal WNC ni dlm entry sblm nie..

jauh gak dr PJ nak g Worldwide Sek.13 Shah Alam, lebih 20 minit gak, nmpak dulu cm dkt ja..ish2, kne kuar awl r cmni..adoyai..

dh r lg 3mggu br nk dpt streamyx, rugi Fiq xbwk broadband, igtkn dh dpt kt cni..ssh r nk update blog, jogging2 kt blog, klick2 nuffnang...hmm..=( Nseb bek Acap bek hati bg pnjam jap dy nye b.band nak update blog nih..hehe

nk, decorate bilik lak, haha, nant bebila Fiq uplaod sal decorate my new room for 1 year nih..hehe..akhirnya dh jd NR setelah 3 thn setia ngan Kolej Jati!!

k, ni r da only entry yg xde gamba, sbb not in mood..hehe..btw, PJ tuh Padang Jawa, bkn Petaling Jaya..hua3, nk glamor gak!!

Recorded by SHaRKFiQ SSM 29 May 2010 at 2:10:00 AM 13 Comments

::SaLaM::

Fiq nak join contest lagi..kali ni contest bertemakan alam semulajadi or in English we called it as nature..hehehe..yang dianjurkan oleh Mr ZikreyHassan..

 

Gambar yang Fiq nak pertaruhkan ialah...
...
...
...
...
...
..
..
..
.
.


Gamba ni ditangkap di Dam kt jalan nak g Sg Gabai..Fiq pilih gamba ni sbb dy lengkap ngan air, bukit, pokok, awan, langit, cahya matahari ngan manusia..hehe..=)) Gamba ni ktorg tgkap lps mandi kt Sg Gabai, Fiq bersama2 ngan membe2 matrik,ni kire reunion ktorg r even 4org je..2 UiTM, 2 UKM..kos len2..hehe

To all my bloggers' friends, lets join dis contest becoz its due date is 30th May 2010..
for further information regarding rules n regulations of da contest click HERE

Recorded by SHaRKFiQ SSM 24 May 2010 at 10:50:00 AM 21 Comments


::SaLaM::

3 in 1 nih bukannya Milo, Nescafe ataupun Horlicks..hehe.. 2 awards + 1 tag in a post..hehe..jom cekidout award ape yang Fiq dapat nih..hehe..

Award Pertama: BeauTiFuL BLoGGeR aWaRD dari Cik YaTTYPiNkYMaNiac

Prosedur Penerimaan Award: [hehe =))]
 
1. Thank & link the person that gave you the award.
  ~Syukran Jazilan ya Yatty.. She is my first follower..thanks a lot..hehe..

2. Pass this award onto 15 bloggers you’ve recently discovered and think are fantastic!
  ~Rasanya dh ramai kot yg dh dapat Award nih, so dh xtw nk bg kt sapa..Tapi, Fiq try cari gak sapa2 yang layak menerima Award nih, Beautiful is Subjective..hehe
   
#1#   Sandy Laoshi
#3#   AntiKapel
#4#   Acap
#5#   Dinie
#6#   Nana
#7#   Fad
#8#   Eqin
#9#   Cha Syahada
#10# Nis
#13# Adrina
#14# Any Followers or Readers
#15# Any Followers or Readers
 
3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award
~ orait, nant Fiq inform pnerima award nih..

4. State 5 things about yourself.
~ 1. Selalu tido siang, jaga malam
~ 2. Suka jogging even xlaju pn..hehe
~ 3. Masih Single [sbb sng nk bt skandal] ..hehe
~ 4. Teringin nk jadi tinggi..=(
~ 5. Pendiam kalo xkenal..hehe

5. Speech by the winner:
~ Alhamdulillah, kerana Fiq telah menerima Award nih, mgkin nama len Award nih, Macho Bloggers Award, hahaha..Kepada penerima Award nih, semoga anda menerimanya dengan hati yang terbuka.. Trimas!!


Award Ke-dua: CReaTiVe BLoGGeR aWaRD dari SaNDy LaoSHi
 

Prosedur Penerimaan Award: [hehe =))]

:Untuk maklum balas penerima AWARD ini, ikhlaskan hati untuk membuat entri/posting berkenaan AWARD ini dengan kreatif dan penuh estatik beserta FOWARD kepada 5 orang yang betul - betul layak menerima AWARD ini. anda juga boleh meletakkan AWARD ini di side bar atau dimana - mana yang bersesuaian. tinggalkan comment untuk ucapan manis anda."

Maksud Award.. ;-)

::PENSEL yang besar::
~Menunjukkan kesenian yang begitu peka terhadap blog anda dan mencerminkan sesuatu nilai penghasilan.

::FILEM bergerak tanpa henti::
~Menunjukkan AWARD ini di FOWARD kepada bloggerist yang
betul-betul layak menerima.

::LOGO bulat berkelip-kelip::
jika di perhatikan betul-betul, ia adalah manusia yang berkepalakan monitor komputer. ini membawa maksud anda adalah seorang yang begitu bijak menguasai dunia alam maya ke globalisasi.
5 Penerima Seterusnya jatuh kepada:
#1#  Acap
#2# Afra
#4# Nis
#5# Mashi
Amanat Dari Fiq: 
~Tahniah kerana anda merima Award nih, sila terima dengan hati yang terbuka.. =))


Yang Ke-tiga:TaG dari SaNDy LaoSHi
Instructions:
1. Go to your photo files, select the 8th photo folder.
2. Select the 8th photo in that folder.
3. Post that photo along with the story behind it.
4. Then challenge 8 blogging friends to do the same.
Jom tengok pict yang bertuah!!
..
..
..
..
..
 

**sedih**
Sebab?? Skrg ni moto Fiq xda kat Penang, Fiq simpan kt umah membe Dinie, dh nk dkt sbln xjumpa ngan dy..Dah lama xtgk dy, Dinie, ko jage elok2 tw sayangku nih..hehe

Nih ikut photo folder kt FB, Gambar ni dicapture oleh adik Fiq tyme ambik moto ni..gamba moto br kuar dr kedai..Nak tw lebih lanjut psal Sayangku nih..b;eh je tgk kt entri nih.. 

cerita sedih lagi, Fiq n sayangku nih dh penah berbaring bersama2 di atas jalan..Nak tau x sebab ape?? tengok kt entri nih plak.. =(

Ni plak 8 bloggers terpilih, yg Fiq confirm dyorg ade byk gamba..hehe
#2# Mashi
#4# Nana
#5# Ceyla
#8# Ahnaf

Amanat Dari Fiq: 
~Tahniah kerana anda bertuah untuk merima Tag nih, sila terima dengan hati yang terbuka.. =))

Recorded by SHaRKFiQ SSM 21 May 2010 at 8:44:00 AM 14 Comments

::SaLaM::

ni cerita lama.. 3.3.10..hehe..Fiq mention awal2, Fiq ajak Acap join Kuliah Agama yang bertajuk Mahasiswa Berumahtangga selepas dapat msg invitation dr Cik Antikapel.. Selain dari tajuk yang best, ditambah lak dgn Ustazah Siti Nor Bahyah yang mmg Fiq suka stlye dy bg ceramah, merupakn faktor penyumbang Fiq attend kuliah agama ni..


Ni tangkap dr blakang slide masa Part 2 dulu..nseb bek ada lagi..hehe

Kuliah ini diadakan di Dataran Cendekia, kalo dak UiTM Shah Alam tu mesti tw DC kalo xtw gak, mmg kene tumbuk laju2..haha..DC ni mmg dekat ngan 4 kolej [Mawar, Melati, Teratai & Delima]dan juga Menara S&T..bangunan fakulti engin. Part 2 dulu, ustazah ni pnh dtg UiTM gak, tp tyme tu bt kt Pusat Islam..skrg PI tgh renovate sbb tu kot bt kt DC..


Kuliah mendapat sambutan harga dari warga UiTM..hehe 
Fiq ddk kt kedai mkn sblh tu, sbb xdak tmpt nk ddk dpn ni..hehe

Masa dengar ceramah ni, Fiq terjumpa ngan Tim, Member SMF Perakaunan 09/10 dulu..smbil tu ktorg order Ice Blended ngan Buble Tea..ade je jual macam2 kt DC nih..

Vanilla Mocha, Vanilla Blue, Pudina BubleTea [dah habis!!] 

Intisari Kuliah:
* Mahasiswa digalakkan berkahwin semasa belajar bagi mengelakkan maksiat dan perhubungan bebas antara bukan Muhrim
* Ibu-bapa tidak perlu "menjual" anak kepada bakal menantu..hehe...Ustazah cerita, bapak dy xkisah pn berapa laki dy nk byr untuk hantaran.. [tp agak2 r, jgn r skit sgt!!]
* Petua2 menjaga perhubungan suami isteri [ni mcm out of topic sket, maybe for planning preparation]
* Sesi membalas pantun antara Ustazah ngan Suami dy..hehe
* Ini shj, sbb Fiq pn sampai lewat..hehe


p/s: this is the only one kuliah agama yg Fiq attend..dush3!! terok2!!

Recorded by SHaRKFiQ SSM 19 May 2010 at 8:48:00 AM 12 Comments

::SaLaM::

Hehe..percaya atau tidak?? iPhone mempunyai lagi satu keistimewaan, iaitu boleh di"upgrade"kan menjadi external hardisk..Fiq ulang lg skali, i-phone boleh dijadikan idea untuk external hardisk..hehe..idea ja..hehe..tajuk tu sje nk bg korg terkezut sket..tertinggal idea kt tgh2..hehe..

iPhone from Mr Google.......hehe 

3.3.2010, Fiq br abes Test FAR kt DSB hehe, and at the same time kat Dewan Annexe [DANX] yg selangkah je dr DSB tempat ktorg test tu ade PC Fair..lepas je xleh jawab soalan test tu tros je menziarahi PC-Fair, sbb arini ari last so, kot2 r ada hrga yg dh trun ke kn, bleh r nk rembat satu dua gadget(s)..[rembat kt sini beli ye, bkn curi..hehe]

Ni tambahan gadget baru lepas Fiq habiskan duit kat PC Fair 2009 dulu..Klik je kt PC Fair kalo nak tau ape yg Fiq dh habiskan duit2 JPA..hehe..

lepas dh tawaf 2,3 kali DANX, tjmpa ngan membe2 kls dlu, dy pn nak beli external hard disk gak, pastu ktorg pn bt la survey kt kdai2 yg jual dari segi, harga, kapasiti, smart n stylo n also its brand!! hehe..pastu kitorg pn decided nka blei external nih!! 400GB, Samsung, 3-years warranty, RM230.. nak tengok x rupe external hardisk iPhone?? hehe..

Balik bilik je trus buka skru casing nak tgk btol x Samsung..and it's proven..hehe 

Ni adalah bukti pembelian, senang kalo nk kol office dy, xyah ssh2 nak cari resit dalam kotak, tgk kat hp je sbb dh tgkp gamba..hehe

Ni bentuk dy kalo kita tutup

Ni kalo tyme kita buka lak..hehe..USB port yang cam tali tu..hehe

Ni gambar comparison antara iPhone ngan external hard disk Fiq..hehe



Recorded by SHaRKFiQ SSM 16 May 2010 at 1:52:00 AM 26 Comments

::SaLaM::

sejak cuti sem ni rajin btol Fiq mengupdate blog..entry kali nih psal Hari Guru yg sememangnya jatuh pada 16 Mei setiah tahun..rsenya mmg xpenh sambut pn hari ni kt U, sbb semua pensyarah..haha [bleh plak cmtu..hee~]..xde r, sebenarnya sbb slalu2 tyme ni suma students U tgh enjoy!! cuti!! 


disebabkan Fiq ni xbpa bijak+pandai+talented+macho, jd xramai r ckgu2 yg igt Fiq..ntah2 dy pn xtw yg Fiq nih ex-student dy kot..hehe..nak kta ada ckgu feveret tu xtw la plak, sbb kdg2 ckgu tu best, lgpn Fiq mmg xrapat ngan cikgu2 kt skolah nih..kt U pn sama..jmpa dlm kls je, xpn kt pejabat, sbb kna tlg agkt buku..hehe..


dh melalut lak Fiq nih, k r, tuk semua cikgu2 Fiq [SKG 95-00], [SMASH 01-05], [KMPP 06-07], [UiTM 07-now], semua cikgu2 di dunia [mcm satu sunia baca blog nih!!], dan semua membe yg tgh blaja kt IPG dan membe2 yg slalu ajar kalo Fiq xtw..hehe.

SELAMAT HARI GURU
HAPPY TEACHERS' DAY
LAOSHIJIE KUAILE
~TERIMA KASIH~THANKS 4 EVERYTHING~XIEXIE~
~Laksankanlah tugas anda dengan ikhlas dan amanah!! 
Pendidik bukanlah kerja yang mudah,
Pemimpin Negara dan Remaja Malaysia adalah tanggungjawab anda!!~


With lecturer part 5

p/s: mula2 Fiq igt xda gamba ngan lecturer..hehe..btw, gamba2 lain ihsan dr ILUVISLAM.COM

Recorded by SHaRKFiQ SSM 13 May 2010 at 3:42:00 AM 9 Comments

::SaLaM::

ok, nie r last entry ntuk xtvt bln 2..hehe.. Fiq, Nik, Azwa n Rawaida join Bowling Tournament organized by DPMM Kuala Lumpur n was held on 27 Feb 2010. wakil UiTM kot, hehe..ntah apa2, ni sbb player2 uitm de event len, so, salah sorg AJK tu membe kls, dy ajk r.. ksian kt dy, kalo ktorg xjoin, UiTM xda wakil lak..ktorg kne byr RM75 satu team, kalo xsilap r..haha..dh lupa, nma pn crita bln 2..hehe..

 Ahli Kumpulan Bereeh UiTM
[Rawaida, Azwa, Fiq, Nik]

Sesampai je kt Times sq, tgk ramai gile yg join, tp mase nk join tu membe kata, ni tournament ntuk org yg xterer je..tu yg join, pastu siap esok de test crg lg..bleh lg g berfoya2.. tyme daftar ktorg dpt Lane 1..mantpp x?? geng Lane 2 bkn men mantap lg..agak jelez dctu..hehe..

Scoreboard
[Fiq, Rawaida, Nik, Azwa]

Lepas abes men, dyorg bt sesi cabutan bertuah & pmberiaan sijil..bertuah r kalo nk mng cbtan bertuah..hehe, dh r ramai pastu hadiah 5 je..agk2 r nk mng.3 hadiah utam lucky draw TV CRT 29', sbb xdpt hadiah, ktorg tros g mkn kt Johnny's Restaurant.. PERMATE [Persatuan Mahasiswa Terengganu] yg sponsor =))

Certificates n Lunch!!


p/s: kami memang xteror!! hehe.. tp ada lg yg rendah..haha

Recorded by SHaRKFiQ SSM 10 May 2010 at 4:49:00 AM 16 Comments

::SaLaM::

 i-City Shah Alam

yeah!! hari ni dlm sejarah, bt pertama kalinya, Fiq post dua entri dalam masa xsampai 24 jam..hehe..
ok, ni bkn nk balik kampung yg untuk cuti sem, nie cerita balik dari kampung tyme cuti CNY dulu..sbb pe Fiq nk crite gak..sbb, ni 1st tyme nek bas 2 tgkat [ssh nk dpt bas 2tgkt kalo Shah Alam - Penang].. ni pn Penang - KL n 1st tyme gak nek Plusliner..hehe..n 1st tyme gak nek bas 4 seat blk dr Penang, slalu2 3 seat n nek bas Knsrtium, Eagle, Gunung Raya, n etc..xbpa nk igt..


Plusliner..hehe
(kanan: tgkt atas, kiri: tingkat bwah)

Stesen Keretapi Kuala Lumpur.. (1st tyme trn kt cni..)

 ni lak gamba gi i-city Shah Alam..tyme tu g ngan membe Jati n class 6F..hehe..24.2.2010.. mcm yg org len slalu cakap, tmpat nie mmg smart ngan lampu2 dy..kalerful..haha..bleh lak eja cm tu..mlm tu mkn2 KFC ngan Kek Chocolate Indulge..btol ke Fiq eja nih??..hehe..yg pntg dak2 pmpn yg blanja..haha..

The Power of Colours n Lights

Recorded by SHaRKFiQ SSM 09 May 2010 at 3:33:00 PM 9 Comments

::SaLaM::

1stly, nk wish mak Fiq, Selamat Hari Ibu..thanks coz being the greatest mom ever..hmm, xleh nk tlulis byk2, nanti ada yg nangis lak..nama pn mak, kalo sbb n tringat je mesti cdey..=(.. xpa, 2 hari lg Fiq balik Lik Lau!! hehe..

wo de mama shi Salmah..=))

2ndly, xtually Fiq pn br je tw sal infonih..rmai yg xtw TARIKH HARI IBU DI MALAYSIA yg sebenarnya..hehe..kalo dulu2 Fiq igt 10 Mei, pastu thn ni tgh2 stdy CRG530 (final exam paper sem ni), bt research kt google..nk  kalo sume nk tw, tarikh hari ibu ni sbnrnya berubah2 ikut thun, dy x fix satu tarik je..tp tu kt Malaysia r, n Fiq xigt r negara mna yg seangkatan dgn Malaysia tu..hehe..

"di Malaysia, Hari ibu disambut pada hari Ahad minggu kedua bulan Mei" - hehe, ayat dr dlm bku teks..[tipu, Fiq xtgk bku teks pn..haha]

"Kek ni masa thn lepas [2 sem lps]"

hence, kalo thn ni, Hari Ibu = 9.5.2010..kalo thn lepas, 10.5.2009..n kalo thn dpn?? cpt teka.. haha..pandai pn, 8.5.2011 r..hehe..btw, Happy Mothers' Day..


p/s: Fiq xtw pn Selamat Hari Ibu dlm bhsa mndarin ape, yg pntg, 
[ Mama=Mother, Ri=Day, Kuaile=Happy ]

Recorded by SHaRKFiQ SSM 05 May 2010 at 10:25:00 AM 11 Comments

::SaLaM::

hehe..cerita Fiq masih lg di bulan 2..haha..nk update gak sume crite even dh trlalu lmbt..hehe..mcm biasa fiq ni kdg-kdg(sebulan skali or less..haha) jogging zai Tasik Shah Alam..smbil jog tu, sje je nk capture gamba nih..xstop, so kalo xsmart sori..hehe..6 Feb 2010, 08:27am

Masjid Negeri, from Tasik Shah Alam..

10 Feb 2010 lak, Fiq ngan geng 6F  g men bwling kt Ole2 Seksyen 18, Shah Alam..xramai pn yg join, jap nk list sapa yg join pg tu..ktorg g lps abes kls QMT, ari Rabu..hehe..
[Fiq, Fahim, Lisya, Azwa, Ida, Ija, Nad, Lail, Bella, Fadh]..eeh, lupa lak Gee yg jd photographer a.k.a. penonton..hehe.

Scoreboard of da day..hehe..
F for Fiq..prestasi smkin mnurun..game 1st lg tggi dr sume game..hehe

 Peserta 6F Bowling Tournement..bersama photog kt tgh2..hehe..

lepas g men bwling, ktorg pn g lunch beramai2 kt Restoran Cina Muslim (Al-Munawwarah), kat Seksyen 9, dkt ngan Hotel Concorde Shah Alam n Plaza Masalam..

Kek yg dihadiakan oleh penonton..haha..

Jom makan at Restoran Cina Muslim..hehe


p/s: lepas ni men bwling kt Times Sq lak..hehe..

Recorded by SHaRKFiQ SSM 01 May 2010 at 11:10:00 AM 12 Comments

::SaLaM::


Haha..dh lama Fiq xjoin contest, kali sje je nk join contest yg agak sengal (muke Fiq yg sengal, contest xpn..huahuahua)..huahuahua..

even xtaw ape hdiah dy, tp nk join gak, mne nk tw, kot2 bleh TERmenang ke kn..hehe..

contest in organized by Cik Paro, and Fiq tw contest ni dr Mummy Nard (Geng HT)
Expired date ntuk contest ni 3.5.2010 (exam FAR450)..haha..

Ni r gamba yg dpertaruhkan..xpnh dipamerkan untuk khalayak UMUM lg nih..special ntuk contest nih..hehe..
  
Gambar ni dicapture pd 4.1.2010, lama x?? dkt Uptown Shah Alam..kt kdai jual spek, xtually fiq beli spek len, spek ni sje2 try, sbb cm nk trgelak kalo pkai spek ni..dh r Fiq ni rabun (power: -450 ) lagi, so agak2 r apa yg jadi kalo pkai spek nih..haha..

p/s: To others blogger, lets join dis contest!! hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLiCK2!!