"SSM" ~ a JouRNaL oF JouRNeY

::SMaRT::STyLe::MaNTaP::

Recorded by SHaRKFiQ SSM 28 August 2010 at 8:27:00 AM 19 Comments

::SaLaM::

Mesti semua dah taw kan pasal problem Geng Blogger a.k.a GB.. Fiq mule2 ingat xleh nak buka website dy n can't ping our entry there je.. tapi Kamis aritu, Fiq pinjam my friend's lappy, nak bukak blog sendiri pun can't.. yinwei contains element form GB, which GB is a malware host~ (bukan ayat sebenar)..

Geng Blogger yang best.. (Ihsan En. Google)

At first, Fiq though maybe Fiq je facing dat problem, buguo, others also faced da same probs.. and after bace entry bout GB's virus, Sandy Laoshi and Hud Hud suggestkan geng2 GB remove GB's logo for while until dat problem have been fixed.

to GB's admin, jangan sedih2, nanti dah ok, ktorg letak balik logo GB.. btw, semoga admin GB dapat fixed dis problem a.s.a.p.. =))
*yinwei = because
*buguo = but

SSM: skrg nih dah kurang satu ping site buat sementara waktu~

Recorded by SHaRKFiQ SSM 26 August 2010 at 10:39:00 PM 12 Comments

::SaLaM::

Esok sempena cuti Nuzul Quran, FiQ yao hui jia zai Bingcheng, zai Balik Pulau.. tapi xdapat cuti ari Isnin kalo tak boleh sambung skali ngan cuti Merdaka.. lagi best, tapi apakan daya, supervisor ganaz sgt smpai nak mintak pun malas!!

Wo de bashi de chepiao

Ok, FiQ xsiap lagi beg nak balik kg nih~ hehe.. kepada yang tgh exam/test week, zhu nimen xueye jinbu~ btw:-

~Wish me a safe journey~

SSM: bakal bersahur di dalam bas, sebab maybe sampai Penang around 5.30 am..

Recorded by SHaRKFiQ SSM 21 August 2010 at 6:56:00 AM 19 Comments

::SaLaM::

Tadi Fiq de men kuiz a.k.a. test dekat Facebook.. hehe.. saja2 tgk ada membe len yg men, nak try gak nk tengok iQ level Fiq nih.. dy ade 20 soalan dan kita kena jawab dalam masa 20 minit.. soalan dy ikut level, easy 10 soalan, medium 5 soalan, hard 5 soalan.. nak tw x solan dy?? hehe.. nak tw kene r try iQ test nih dulu, xbest r kalo dh tw..hehe..

okey, Fiq ada capture screen pasal application nih after answered all the questions.. Alhamdulillah, I got 119 points, which at first I thought it's lower, but actually its above the average.. and I answered all in 8 minutes only..[terbelagak lak]..hehe..

 Nie r result test iQ FiQ~haha

Pastu application nih ada gak bgtw comparison result between our friends and facebookers..
 
 80th % among facebook users, ada lg 5 org yg bijak dr FiQ.. korang bile lak??

In addition, application ni ada bgtw rsult kita in detail for each level of question, mcm kat bawah nih, FiQ dapat 9/10 betul ntuk easy [easy pn bleh salah..hehe], pastu medium lak dpt below average [nak cepat, igtkan masa dah nak abes, rugi betol], lastly ntuk hard level Fiq managed to answer 4 questions out of 5correctly..hehe.. xpecaya?? nah tgk gamba kt bwh nih..hehe~

Nie r result in detail, for each level~

Application ni tunjuk gak jawapan yang betol bg setiap solan.. soalan mna yang kita salah, apa jwpn kita, tp FiQ xleh tunjuk r, korg bleh taw jawapan plak~ dah xbest r result tu.. then, its also provide us with statistical analysis of our result.. as korg bleh tgk kt bwh nih, my result is slightly above the average.. JUST ABOVE..

statistics curve for the score

yang paling xleh blah, my result is among the "HIGH INTELLIGENCE" of the population.. bijak juga r FiQ nih..hehe.. [perasan sat]..tp korang semua mesti lagi bijak dari FiQ.. try r nanti kita bleh compare result~ ada gak member FiQ yang dpt 127 - fuhh!! sgt  terbijak tuh!! hehe

Rank of our intelligence among the population based on our score from the test..

Hmm.. tiba2 Fiq ingat nak buat kuiz ni cam men tag.. best gak, bleh share the result.. xdak r cam Fiq sesorang ja yang layan test nih.. hehe..
Insan bertuah yang dipilih semsetinya yang aktif kat FB..hehe..
hehe..nanti korang buat r entry psal rsult korg then tag r org len pulak..semua followers and readers are also invited to take this test..lupa lak nak bg link ntuk application nih.. klik [SINI]
 
SELAMAT MENCUBA!!
p/s: klik imej tuk gemokkan gambar!!

SSM: Kalau otak bijak, tapi perangai teruk, xguna jugak~ Hopefully xtergolong dalam geng2 yang macam tu..

Recorded by SHaRKFiQ SSM 16 August 2010 at 1:54:00 AM 24 Comments

::SaLaM::

Post kali ini Fiq nak tunjuk video tentang Ribut "misteri" yang "menziarahi" Bazar Ramadhan di Melaka.. mula2 Fiq tau ni dari Facebook, Fiq tgk video dy, then ade yg bg link ke Kosmo Online, pastu tyme berbuke lak berita kuar lagi kt tv.. pastu br Fiq tau, membe Fiq ade beli paper NST, n br r bace cerita psal Ribut nih..[panjangnya muqadimah] hehe..

Dalam kejadian nih, 3 orang telah meninggal dan ramai yang cedera.. 2 drpd mangsa yang meninggal tu adalah peniaga bazar Mahadi Mohamad,40 dan Abdul Omar, 73.. manakala lagi seorang tu plak pengungjung bazar tu, Muhammad Wahab,45. Semoga roh mereka dicucuri rahmat.. Al-Fatihah.


video
Ni 1st video, Fiq dapat dr FB
credit to Syed Syafiq

1st video nih tunjuk masa ribut atau angin tu menerbangkan kanopi gerai jualan..Seram ja tengok.. Mula2 Fiq ingatkan kat Indonesia, rupa-rupanya Bazar Ramadhan ni dekat perkarangan Stadium Jasin, Melaka, Malaysia.


video
Ni lak 2nd video, fiq dpt dr FB gak
credit Maryam Hannah

2nd viedo ni, mase lepas kejadian, kitableh tgk r kemusnahan yang terjadi, Ribut tu datng kejap je, dh musnah cmni.. Allah SWT dah bg petanda kt kita, Ribut ni lak datang masa hari JUMAAT.. hmm, semoga kita sama2 dapat ambil iktibar dr kejadian ni..InsyaAllah..


SSM: Semoga kita dikalangan yang beriman semasa malaikat menjemput kita ke Sana...Ameen..

Recorded by SHaRKFiQ SSM 10 August 2010 at 5:06:00 AM 16 Comments

::SaLaM::

Hmm.. ceritera dimulakan dengan Fiq dan member2nya pi lunch kat Tesco Seksyen 13, Shah Alam..hehe.. sesudah makan, Fiq dan kengkawannya menunaikan solat Zohor di Surau Tesco dan Fiq baru tersedar yang SESUNGGUHNYA KITA SEPATUTNYA BERSYUKUR..

* walaupun adik perempuan kita mengomel apabila mencuci pinggan, kerana dia berada di rumah dan bukannya berpeleseran

* walaupun kita kena bayar cukai pendapatan, kerana itu bermakna kita masih lagi mempunyai pekerjaan

* walaupun banyak pakaian kita yang dah tak muat, kerana itu bermakna kita cukup makan

* walaupun kita kena kemaskan rumah, mop lantai dan lapkan tingkap kerana itu bermakna kita masih mempunyai tempat tinggal

* walaupun bunyi bising dari jiran-jiran, kerana itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar

* walaupun banyak/tinggi timbunan pakaian yang perlu dicuci, kerana itu bermakna kita masih lagi mempunyai pakaian

* walaupun kita letih/sakit otot selepas seharian bekerja, kerana itu bermakna kita masih lagi berupaya untuk bekerja

* walaupun kita dapat tempat parking yang jauh daripada lif kerana itu bermakna kita masih lagi boleh berjalan

* walaupun suami/isteri yang berdengkur di semasa tidur, kerana itu bermakna dia tidur disisi kita, bukan dengan orang lain~

* walaupun alarm berdering di waktu pagi, kerana itu bermakna kita masih HIDUP untuk meneruskan hari tersebut

ni Fiq yang nak tambah..



SSM: Semoga diri ini sentiasa bersyukur.. Selamat berpuasa dan bertarawih.. tgh berfikir nak smyg terawih ktna nih??

Recorded by SHaRKFiQ SSM 04 August 2010 at 2:35:00 AM 25 Comments

::SaLaM::


"Satu pertemuan dalam sebuah perjalanan kehidupan, siri pencarian yang memecah tradisi - IMAM MUDA"

pernah dengar quote diatas?? Imam Muda rancangan terbitan ASTRO OASIS dengan kerjasama JABATAN AGAMA ISLAM WILAYAH PERSEKUTUAN dan JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA sudah pun berakhir minggu lepas..

isteri Imam Muda.. sejuk je tengok. 

tapi, Fiq xpenah pun tengok update pasal IM nih kat blog nih..nih pn tertengok kt fb..pastu tros layan IM nih..siap download lg..tp edisi kemuncak je r..hehe..
Fiq penah tgk tyme ujibakat tu je, kalo fiq join konfemperingkat pertama pun fail, kalo surah lazim yang pendek2 tu xpe gak, ni surah yg mmg xkan diigt oleh manusia biasa.. [malunya..=(] pastu xtgk dah sbb umah sewa nih xde Astro..hehe~

IM Hizbur [Baling, Kedah] dan IM Asyraf [Sg Gelugor, Penang]

yang bertambah best, dua-dua finalis Imam Muda nih org Utara..orang Penang ngan orang Kedah!! hehe.. pastu, dua-dua dah kawen ngan isteri yang super-cute..

 Isteri IM Asyraf yang malu ngan kamera- bak kata suami dy..hehe

 
 Liliyana Hasanah Yudi - Isteri IM Hizbur

isteri depa nih, Masya-Allah, super-cute, mmg my taste r.. [terlupa kt Heliza sat].. terbaek.. dah r solehah, sedap mata memandang plak..mmg calon isteri pilihan r..hehe..

"Semoga bahagia hingga ke akhir hayat - Ameen"

mmg r best kalo Fiq dapat isteri camtu, persoalannya, layakkah Fiq dapat isteri seperti di atas [s.d.a.]?? hehe.. "wanita yang baik hanya untuk lelaki yang baik".. InsyaAllah, kalo ade rezeki bleh r dpt s.d.a..hehe..

video
 Alunan suara Finalis Imam Muda
paling sempoi bile kedua2 imam ni mengalunkan ayat2 suci Al-Quran, sedap sgt~ jeles sbb xterer macam IM nih.. kat atas nih video tyme dyorg bce Quran..sume bleh dpt kt Youtube~ [surah At-Taubah; 18 -25]

yang paling style skali bile tgk IM Asyraf ajak smyg dlm court futsal.. 1st tyme tgk kt Malaysia nih..kalo slalu bleh tgk mcm nih, mmg best r.. tp kalo nak buat rsa pelik lak..

Saf solat dalam court futsal

"Sembahyanglah anda sebelum anda disembahyangkan"

Ni link kalo2 nak tgk IM Kemuncak kat youtube..tp part 1/10, yg len bleh je klik kt sblh tu..klik [SINI].. =))


SSM: tahniah IM Asyraff, menang IM Unggul.. Johan.. Semoga anda dapat melakukan amanah yang diberi dengan baik..Ameenn.. [mode: Insaf]



Read more: Tutorial...( Cara Pamir Page Web Ke Laman Blog)
Under Creative Commons License: Attribution

Recorded by SHaRKFiQ SSM 01 August 2010 at 3:44:00 AM 6 Comments

::SaLaM::

Video nih mmg korang semua patut tengok.. Seyesly mmg mendebarkan dan unbelivable.. Fiq dapat nih dr membe kt Facebook.. 

video
Credit to: KucHing Putih

p/s: fikir dulu sebelum lompat!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLiCK2!!