"SSM" ~ a JouRNaL oF JouRNeY

::SMaRT::STyLe::MaNTaP::

Recorded by SHaRKFiQ SSM 30 September 2010 at 9:21:00 PM 21 Comments

::SaLaM::

Kali nih Fiq nak tanya, bile kali terakhir korang pegang setem?? hehe.. mesti dah berzaman kan.. Fiq pun kalo xpraktikal nih, memang dah xpegang la setem.. Sebab nak hantar confirmation request to client's debtors and creditors, we need to paste a stamp on it~ 

Kalau dulu, selalu dgr, hobi orang kumpul setem, skrg lagi advance, kumpul email dari facebook..mmg belambak2 kat inbox email, sbb xpenah tgk pn.. btol x?? hehe..

 
dulu-dulu, 30¢ pun dah cukup satu semanjung, kalo nak cepat, orang kate letak setem 50¢, tapi SEKARANG, 30¢ mmg xgerak r surat tu..

Starting from 1 July 2010 (if not mistaken), new rate for that thick letter is 60¢ each.. bayangkan, nipis camtu je dah kene smpai 60¢.. jadi kena la lekat setem 30¢ 2 keping atau setem 20¢ 3 keping dekat setiap keping surat tuh.. [dah bpa banyak keping daa]..

Therefore, POS Malaysia dengan bijaknya telah keluarkan setem nih...

logo POS Malaysia pun dah smart~

Zoom-in setem nih, tadaa.. setem 60¢ sekeping.. korang penah tengok tak sebelum nih?? hehe..

 Setem 60sen [60¢]

Dulu suka kumpul setem, sebab macam smart design setem tu..siap ada buku album setem lagi~ sekarang dah jarang dapat surat, kalo dapat pun bil elektrik, air, telefon..xda setem.. hehe. ;)


SSM: Lepas nih jangan terkejut lak kalau ada duit syiling 60sen.. hahaha~ =)) 

*All pictures are taken by SE C510*

Labels:
Recorded by SHaRKFiQ SSM 26 September 2010 at 9:56:00 AM 16 Comments

::SaLaM::

Ok, setalah seminggu renovate blog nih, akhirnya, blog ini kembali bersiaran kepada public..Semalam private sebab nak buat major renovation, sebelum-sebelum nih, minor je..hehe..

Ok, Fiq nak tanye pendapat korang tentang my new image of blog after renovated.. Actually dah lama tak buat renovation..Nak tengok x, blog nh suatu ketika dahulu.. 01.08.09, more than one year~

Masa nih, xbyk widget, fb pn xpopular lagi, follower pn xbpa nak ada..hehe 

Lepas tu change template yang sebelum nih.. ni r template yang paling lama guna..susah kot nak cari blogger yang setia ngan satu template lebih dari setahun..hehe



Yang nih mesti korang pernah tengok kan?? hehe

Yang terbaru nih, tunggu nak tukar template baru nak capture screen..hehe.. fiq pn tak tau brapa lama lagi nak guna template nih..

New features or differences:
:: Nama blog - ::HiGHNeSS FiQ:: -Takala Pengalaman Bercerita, Jari-jemari Mula Berbicara-         ->> "SSM" ~ a JouRNaL oF JouRNeY ::SMaRT::STyLe::MaNTaP::

:: PoSTs ->> JouRNaL eNTRies [tp xda debit credit..haha]

:: BLoGGeRs ->> 10 uPDaTeD BLoGGeRs

::ReCeNT VieWeRs ->> JeJaK KiSaH

::ToP 10 ->> ToP 10 KeNGKaWaN

::FB pages ->> Tolong "like" ye kengkawan, free je..hehe ;)

::Popular Posts ->> eNTRy MeLeTuP [new features]

Sekian sahaja untuk siaran kali ini, kita akan bersama lagi di SSM pada url yang sama : http://highnessfiq.blogspot.com - smart, style, mantap!! I'am really miss your comments~


SSM : Alhamdulillah, siap pun.. tolong comment yer~ 

Recorded by SHaRKFiQ SSM 19 September 2010 at 10:17:00 PM 10 Comments

::SaLaM::

Refer to the above, this blog is under renovation and will be fully active till further notice. Your concern and patient are greatly appreciate.

Yours very truly,
Thank you.

btw, here is a picture that taken by me at Putrajaya Hot Air Balloon Festival, March 2010..

 1st time saw this "signboard" LOL =))



SSM: hmm.. change language>Malay.. haha.. lps nih jgn dh xjogging kt cni~ c u soon~

Recorded by SHaRKFiQ SSM 14 September 2010 at 6:18:00 AM 16 Comments

::SaLaM::

Nihao, duibuqi wo chidao le~ hehe.. ok, sempena bulan Syawal yg dah masuk hari ke-5, Fiq nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, sori r, kalo de buat entri dgn tajuk yg "gempak" hehehe.. sorry 4 everything.. kepada yang dah keja dan bekeluarga, jgn lupa bank-in duit raya kt Fiq..haha..

This "Kad Raya" specially made to my followers, friends and also visitors. Enjoy your holiday and take care~

salam syawal - maaf zahir batin
[background: Taman Tasik Shah Alam, Selangor]


Jangan lupa nyanyi lagu raya versi mandarin..hehe..


Kaizhaijie Kuaile
(Selamat Hari Raya Aidilfitri)

Kaizhaijie You Lai Le
Aidilfitri, datang lagi
Women Dajia Yiqi Gongtong Lai Qingzhu
Kita semua bersama-sama meraikan kedatangannya
Chuan Xin Yi, Dai Xin Di Songgu
Pakai baju baru, pakai songkok baru
Baba, Mama, Xiongdi Jiemei Huanju Yi Tang
Bapa, Ibu, Adik-beradik bersama-sama dengan gembiranya


Women Lai Chi Lemang, Ketupat He Kekoukele
Marilah kita semua makan lemang, ketupat dan coca-cola
Huantian Xidi, Dajia Xiqi Yangyang
Hari yang gembira, semua orang sungguh gembira
Xiongdi Jiemei Xiangqin Xiang’ai, Dajia Huandu Kaizhaijie
Adik-beradik menyayangi satu sama lain, semua orang meraikan Aidilfitri dengan gembira
Gongzhu Dajia Kaizhaijie Kuaile
Diucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua



Lirik asal:
Selamat Aidilfitri,
Kepada saudara serta saudari,
Setahun hanya sekali,
Merayakan hari yang mulia ini

Miskin kaya memakai baju baru warni-warni
Mengungjungi sanak kaum famili
Sungguh hebat pemandangan di hari raya ini
Tua muda wajah berseri-seri

Sumber: Huanyu(2), APB, UiTM Malaysia
-highnessfieq@yahoo.co.uk/highness.fiq@gmail.com-

SSM: xselalu on9 tyme cuti raya, nak menziarahi sanak-saudara..hahaha~ gambar 1st Syawal will be updated later~

Recorded by SHaRKFiQ SSM 06 September 2010 at 3:51:00 AM 36 Comments

::SaLaM::


kena fokus kalo nak masak, takut xsedap nanti

hahaha..jangan terkejut kalo tengok Fiq memasak.. bukan reti makan megi je tyme sahur nih.. biasa r, org bujang skrg kan dah advance.. nak tengok tak apa yg Fiq masak untuk sahur miggu lepas.. sedap.. yumm..


sambal udang Balik Pulau yang mantap!!


Ikan goreng belah belakang


menu bersahur skali ngan agar-agar merah
haa, camna, terer x Fiq masak sahur pagi tu?? terbaek dari ladang kot!! mmg menyelerakan.. semua cukup rasa.. nak tau x rahsia memasak cmni?? hehehe, sebenarnya Fiq hangatkan je lauk2 nih, kalo org Penang sebut "peqangat",  sbb emak Fiq dh masak siap-siap, bagi masa Fiq balik kg 2 mggu lepas.. waka-waka.. =)) [~jgn marah, org berpuasa kena banyak bersabar~]

btw, jgn lupa vote lagu raya versi sedih dan riang ria kat sidebar blog Fiq.. sje suke nak bt survey..;)

SSM: Esok last day sahur kat P.J. or mostly known as Padang Jawa

Recorded by SHaRKFiQ SSM 05 September 2010 at 7:52:00 AM 20 Comments

::SaLaM::

Setelah sekian lama Fiq buat survey tentang Selera Sahur Mahasiswa [SSM] ini.. dan ni lah hasilnya, hehehe...
apalagi kalo bukan megi dan saudaranya~ Tapi kali nih Fiq try buat Mee goreng Mamee, Rasa Indonesia, betul2 authentic~hehe..

Mula2, letakkan mee Mamee dalam pinggan atau mangkuk mengikut kesukaan hati anda..

Masukkan air yang dipanaskan menggunakan water heater ke dalam pinggan tadi

 

selepas itu [beberapa minit kemudian], toskan [buang air panas] mee anda, 
dan masukkan segala perencah, minyak , sos dan kecap manis ke dalam pinggan




Kacau sehingga sebati, taburkan kriuk-kriuk rangup ke atas mee anda, 
boleh letakkan telur rebus sebagai penambah selera



Tadaa, dah clear pn mee goreng SSM sambil layan blog.. hehe..


Selamat mencuba walaupun dah selalu amalkan!! hehehe.. jangan lupa vote lagu raya feveret korg kt sidebar.. versi sedih dan versi riang ria~

SSM: kalau sahur kat umah nih, mmg konfem makan nasi~

Recorded by SHaRKFiQ SSM 01 September 2010 at 2:06:00 AM 14 Comments

::SaLaM::

Dah lama xjoin contest.. last skali join The Most Contest by HudHud.. hehe..  Rules and regulations untuk contest nih bleh tengok dgn klik di SINI. Fiq telah menjadi follower ke 505 Caer.. hehe.. byk dowh follower Caer, Fiq nih 100 pn xsampai2 lg..=(


Ok, setelah browse gambar2 yang pakai ray ban kat dalam folder di lappy ngan kat fb, Fiq nak pertaruhkan gambar nih.. mintak2 bertuah.. hehe..

........

........

........


Hehe.. sweet x?? eh, nih gamba "awek" Fiq, Heliza Helmi a.k.a. Ija pakai ray ban..hehe.. jangan marah naa!!

ok2, nih baru gambar Fiq dengan ray ban..hehe, yang tadi tu acah je..


........

........

........ 


camna?? smart & stylo kan?? hehe.. siap dengan berbaju kemeja dan topi lagi..

ok, Fiq nak tag 2 org bloggers yang rajin update blog sebab dis contest will be ended by 
today, 1st SEPTEMBER 2010..
1. Awe Xiaojie
2. Chipmunk Xiaojie
Hopefully, both of you will join dis contest a.s.a.p..dan Fiq nak mengucapkan:

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA yang ke 53.. 
1 MALAYSIA, MENJANA TRANSFORMASI..



Sebagai remaja belia negara, kita perlulah mengekalkan kemerdekaan dan keistimewaan kita sebagai rakyat Malaysia.. jangan sampai MINDA KITA DIJAJAH oleh anasir yang mahu melihat negara ini musnah.. Ingatlah, susah payah warga Malaya dahulu semasa dijajah, kalo xtaw cmna, bleh tgk crita Bukit Kepong, Leftenan Adnan, Sarjan Hassan, Embun, Hati Malaya dll..

SSM: Merdeka bukanlah sekadar dilaungkan di bibir, tapi dihayati dengan hati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLiCK2!!