"SSM" ~ a JouRNaL oF JouRNeY

::SMaRT::STyLe::MaNTaP::

Recorded by SHaRKFiQ SSM 24 April 2011 at 12:58:00 PM 40 Comments

::SaLaM::

Pastikan anda mengenal pasti sama ada anda mengalami sebahagian atau semua simpton-simptom wabak penyakit yang melanda mahasiswa UiTM sekarang ini. Ramai mahasiswa UiTM telah dikuarantinkan di kolej dan rumah sewa masing-masing sehingga tarikh yang akan diumumkan kelak. Tarikh tersebut akan diberitahu kelak dan tidak sama bagi setiap pelajar.

Ubat-ubatan dari Pusat Kesihatan UiTM
[sekadar gambar hiasan]

Antara simptom tentang melanda kebanyakkan pelajar universiti terutama UiTM adalah:
  1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )
  2. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )
  3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.
  4. Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)
  5. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.
  6. Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.
  7. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi  pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)
  8. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.
  9. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.
  10. Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)
  11. Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.
  12. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)
  13. Time ni ah baru bukak buku tebal. Bukak kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;P
  14. Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.
  15. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.
  16. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.
  17. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”
  18. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.
  19. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu. 
  20. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.
Adakah anda mengalami simpton-simpton tersebut?? Sekiranya jawapan anda YA!! , pihak kami [SHARK] ingin mengucapkan Selamat Berjaya.. sori, saje je buat gempak!! Tension beb!! Kena r chill sikit~ hehe..

 Semoga Berjaya, Bittaufiq WanNajah, Xueye Jinbu, All The Best
[Image: Captured on 30th October 2009: Part 5]


Nih jadual exam Shark.. Wish me all the best k~ ;))

28 April 2011 – AUD571: Internal Auditing ;] (DSB)
29 April 2011 – AUD610: Audit and Assurance Services :[ (DKS)
3 Mei 2011 – MAF 635: Management Accounting and Performance Evaluation :I (DATC)
4 Mei 2011 – MAF 680: Integrated Case Study ;] (DSB)
7 Mei 2011 – FAR 600: Accounting Theory :{ (DSB)
9 Mei 2011 – MAF640: Strategic Management ;] (DSB)
 *emoticon untuk continuos assessment sahaja~

Dikesempatan ini juga, SSM ingin memohan maaf kepada semua sahabat (UiTM, KMPP, Bloggers) yang mana ada terasa dengan ketelanjuran bahasa sepanjang perkenalan kita. Itu hanyalah sekadar gurauan yang ingin mengeratkan hubungan kita bersama. SSM ingin minta maaf kalau anda “terasa” dengan gurauan tersebut.  Marilah kita bersama-sama memohon ke hadrat ilahi semoga kita dapat menduduki peperiksaan dengan cemerlang. Semoga ALLAH merahmati kita semua, dan kejayaan milik kita bersama. Ameen..

Entri asal simptom sebelum intro diolah: 
http://www.facebook.com/note.php?note_id=171124296231062&id=1369612260


Click to wish me all the best~ Thanks ;))

Recorded by SHaRKFiQ SSM 19 April 2011 at 1:25:00 PM 50 Comments

::SaLaM::

Uish, mmg sangat lama tak update blog.. wei shenme?? yinwei, wo hen mang.. Hmm, nimen mingbai ma?? [translation: awat?? sebab, saya sangat bizi, hmm...hampa faham x??]
Hehehe.. Orait, Shark xmau update bout the Dinner, saja nak cerita about apa yang kami students part 8 buat sepanjang sem nih~ To all my juniors, JUST BE PREPARED.. ;))

Actually, kami(part8 students) start busy sejak bulan Januari lagi.. hampa bayangkan~ Activities listed below just CEBISAN daripada SEDUTAN perjalanan hidup kami sepanjang semester 8.. ;)) termasuk WEEKEND~

14th January - MAF640 Exhibition & Performance [Singing, Dancing, Acting] - about KRU

KRU - Ooh Laa Laa [baru nak start]

17th January - Presentation MAF680 - [Acting but in formal attire]
21st January - Presentation MAF635 - Formal Presentation - 10 minutes per person

MAF635 - "e-commerce"

22nd January - Facilitator for Tunas Pintar Programme @ SMK Puncak Alam  

Group TerHEBAT [biro makanan (yg buat peace) pun nak masuk gak!!]

29th January - 6th February : Mid Term Break [Chinese New Year] 
but I become Co-Trainer for Operasi Tawan Kota GPMS-Advance Programme [30.1-2.2]


Shark at Dataran Pahlawan 
[OTK tahun ni buat kat Melaka.. shhh, confidential]

12 &13 February - Modul Finishing School

 a Talk by PwC's HR Officer

15 February - Cuti Maulidur Rasul tapi shooting seharian for Chicken Run's Presentation [MAF680]

 Behind the scene : The Case of Chicken Run

19 February - Site Research and Interview - ESSO Sg Rasau [MAF680's project]

 The interview session with the Manager, Mr. Farid

21 February - Presentation Chicken Run - [video and formal presentation]
27 February - 1 March - Accountancy Common Test 
5 March - Modul Finishing School [Mock Interview]
12 March - Karnival Bijak Wang [ AUD571's students only]

 Karnival Bijak Wang at Auditorium Angkasa,PJ by GPMS

15 March - Presentation MAF680 [Mystery of Disappearing Oil] [Singing Reality Show]

 
-The Contestants, Judges n Host of "We Want to be a SUPERSTAR"-

19-20 March - The only week boleh balik hometown ;)) [tapi Ija mai UiTM ntuk program Kami Prihatin]
25 March - MAF640's Show - "DEFGABZIANS Got Talents: Finale" 

"Tango Dance"
[Shark's group present All Rise but I don't have the pictures]

26 March - Audit Seminar [all Part 8 students]  

Held at Dewan Sri Budiman, UiTM Shah Alam
Participated by all part 8 students of Shah Alam's branch and
most of part 8 students from other branches 
(Seri Iskandar, Segamat, Malacca, etc)

29 March - Test 2 AUD571
1 April - Test 2 AUD610 [malam]
2 April - Test MAF635
3 April - Test 2 MAF640
6 April - Presentation FAR600 [XBRL]
8 April - Presentation MAF635 [ Ethical Issues in Performance Evaluation]
9 April - Pre Graduation Night - Arrived  at home about 4.30am, my friend's car got problem that nite..
10 April - Shooting n practicing (singing n dancing) for "Time Traveler Movie" [MAF680's project] (9am-3am) then at home need to rectify and amend the script..

 
 Behind the scene - we practiced and shooting at Menara S&T

Practicing the dance step [K-PoP]

11 April - Presenting MAF680.. Write Report for MAF635's presentation - Articles' review about Ethical Issues in Performance Evaluation..

The actor n actress of "Time Traveler"

12 April - Preparing Report - Article Review for FAR600 , Enron's Case, (2000 words)
13 April - Preparing Write-Up Report for MAF680's project.. (To Fiddle or Not To Fiddle)
14 April - Preparing Report of Audit Seminar's Summarry 

15 April - Eh!! dah abes silibus ka?? Dah masuk study week?? Serius xsedaq!! baru free, time to qado' tido selama 3 hari.. hehehe~

-The End-

*Notes: For February and March, I didn't include all the quizzes and assignments that WE have done.. Exclude everyday discussion to change the lyrics become solution, scripts, dance practicing, and etc.. Just want to add up, this also not include Shark's jobs as Designer of MENARA [ a GRADUATION magazine] and (ada lagi), committee for Karnival Bijak Wang.. memang fully booked, dah xdak masa nak naik Genting macam part 3 dulu~ All the bold purple activities was done on our weekend~

SSM: Thanks to ALL my group members  and classmates that give full commitment and support in all projects that we have done.. Really appreciate it.. Sorry if I cant help much during our projects this sem.. Really have a nice time with all of u.. ALL THE BEST in the future~ ;)

Click, if u like it~ ;)

Recorded by SHaRKFiQ SSM 09 April 2011 at 6:00:00 AM 35 Comments

::SaLaM:: 

Yeah..tonight Shark will attend a Pre Graduation Dinner, Bachelor of Accountancy, UiTM Malaysia at Perdana Hall, Putrajaya International Convention Centre.. The theme is Black Tie Affairs.. Nak tengok invitation card Dinner nih x??

Smart & Creative + Expensive [Cover page]
13 is the guest's table number

Inside the blazer [map, itinerary, details of the event]

Event malam nih start at 8.30pm, but students who come with bus need to be at Teratai College at 5.30pm.. I mean BEFORE 5.30pm.. However, because of Shark is one of the Dinner's Committees, Shark will going there at 9.00am..

Shark jadi Biro Informasi, Multimedia dan Publisiti (IMP).. Biro nih memang banyak keja nak kena buat.. At first we need to publish a Graduation Magazine which the name only will be revealed tonite.. Nak klue x??

1. Nama nih mmg dekat ngan Student Akaun, sebut je nama nih, mmg orang tau r nih mesti dak akaun UiTM.
2. Bukan perbuatan, its mean objek, rasa2 apa?? 
3. Its simple yet meaningful
4. Satu patah perkataan sahaja
5. The name was suggested by Shark.. ;)) hehe

Sila teka dengan cemerlang..

 Biro IMP

Shark and 5 others including Fasheeha and Hanna are in the Designer team. We need to design all those stories, information, artworks, photos, contents, forewords' page in the Magazine.. Sangat penat kot..Kami ada meeting each Wednesday from February till April.. Dah r nih first time Shark blajar how to use Adobe Photoshop. Thanks to Mr Wan for sharing the knowledge with us.. Yang penting, bila bukak ja Magazine tuh, first page was design by Shark.. ;))

 The Designers

Lepas habis bagi design majalah kat Pusat Pencetakan UiTM, Biro IMP kena design benda2 yang relate dengan dinner such as banner, poster, bunting, paper bag, BUKU PROGRAM, bookmark, magazine's montage, magazine's launching gimmick n etc.. 

 Shark with Faculty of Accountancy, UiTM Malaysia

Esok juga akan masuk dalam Hari Ini Dalam Sejarah, penampilan istimewa SYAFFIQ SYED MARICAR live from PICC, Malaysia.. bukan selalu nak invest duit yang banyak beli baju dinner~ ;))

SSM: Nervous gila2 nih.. Mintak2 semua berjalan as planned and fantastic~

Click, if u like'it~ ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLiCK2!!