"SSM" ~ a JouRNaL oF JouRNeY

::SMaRT::STyLe::MaNTaP::

Recorded by SHaRKFiQ SSM 24 April 2011 at 12:58:00 PM 40 Comments

::SaLaM::

Pastikan anda mengenal pasti sama ada anda mengalami sebahagian atau semua simpton-simptom wabak penyakit yang melanda mahasiswa UiTM sekarang ini. Ramai mahasiswa UiTM telah dikuarantinkan di kolej dan rumah sewa masing-masing sehingga tarikh yang akan diumumkan kelak. Tarikh tersebut akan diberitahu kelak dan tidak sama bagi setiap pelajar.

Ubat-ubatan dari Pusat Kesihatan UiTM
[sekadar gambar hiasan]

Antara simptom tentang melanda kebanyakkan pelajar universiti terutama UiTM adalah:
  1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )
  2. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )
  3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.
  4. Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)
  5. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.
  6. Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.
  7. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi  pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)
  8. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.
  9. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.
  10. Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)
  11. Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.
  12. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)
  13. Time ni ah baru bukak buku tebal. Bukak kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;P
  14. Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.
  15. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.
  16. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.
  17. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”
  18. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.
  19. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu. 
  20. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.
Adakah anda mengalami simpton-simpton tersebut?? Sekiranya jawapan anda YA!! , pihak kami [SHARK] ingin mengucapkan Selamat Berjaya.. sori, saje je buat gempak!! Tension beb!! Kena r chill sikit~ hehe..

 Semoga Berjaya, Bittaufiq WanNajah, Xueye Jinbu, All The Best
[Image: Captured on 30th October 2009: Part 5]


Nih jadual exam Shark.. Wish me all the best k~ ;))

28 April 2011 – AUD571: Internal Auditing ;] (DSB)
29 April 2011 – AUD610: Audit and Assurance Services :[ (DKS)
3 Mei 2011 – MAF 635: Management Accounting and Performance Evaluation :I (DATC)
4 Mei 2011 – MAF 680: Integrated Case Study ;] (DSB)
7 Mei 2011 – FAR 600: Accounting Theory :{ (DSB)
9 Mei 2011 – MAF640: Strategic Management ;] (DSB)
 *emoticon untuk continuos assessment sahaja~

Dikesempatan ini juga, SSM ingin memohan maaf kepada semua sahabat (UiTM, KMPP, Bloggers) yang mana ada terasa dengan ketelanjuran bahasa sepanjang perkenalan kita. Itu hanyalah sekadar gurauan yang ingin mengeratkan hubungan kita bersama. SSM ingin minta maaf kalau anda “terasa” dengan gurauan tersebut.  Marilah kita bersama-sama memohon ke hadrat ilahi semoga kita dapat menduduki peperiksaan dengan cemerlang. Semoga ALLAH merahmati kita semua, dan kejayaan milik kita bersama. Ameen..

Entri asal simptom sebelum intro diolah: 
http://www.facebook.com/note.php?note_id=171124296231062&id=1369612260


Click to wish me all the best~ Thanks ;))

40 Responses so far.

  1. maaf aku terasa, hahaha...

    Sila Lawat Blog Saya

  2. hahaha..upsss...macam ader je simptom2 penyakit tuh...
    adesss...memng parah..
    nyway..gud luck yer..(:

  3. senget..ak ingtkn simptom apelaa..ye2 je ak risau..hei wt gempak je..ceh~

  4. demam exam,teringat masa muda2 dulu
    -_-

  5. omoo omoo.. LIKE emoticon tuh.. hik3x.
    GUDLUCK 2u2 apit..
    minta maaf jgk~

  6. all da best in final exm.. :)
    jemput2 la ke blog sye yg tak sbrpa...

    http://anis-amalina.blogspot.com/

  7. all da best in final exm.. :)
    jemput2 la ke blog sye yg tak sbrpa...

    http://anis-amalina.blogspot.com/

  8. hahhaa.. xde la sampai tahap cm2... cuma sikit2 je yang mmg terkena pada aku...
    hahhahaa....
    aku pun ngah nerves nih...
    erm.. nk tanye.. subj ape yg ko rase xsusah sgt nk skor dalam sem 4 ni??? nk tanye pengalaman awak :P

    psa
    maf
    far
    crg
    ctu
    bel
    mgt
    bab- erk.. ko xamek nih :P

  9. wahahahahhahha aku nak pi cari ubat ubat ubat... hahahah..!!!

  10. "kena a chill sikit" - haha... xpasal2 nama chill terpanggil... famous a ko chill

  11. mcm ade sikit la simpton2 nie kat saye ahaha tp as studnt kebanyakkan nye mmg cm tue kot last minit bru study..n ade yg ckp study last minit lg berkesan tp mmg full la otak ehheh

    anyway tq pcl info abg shark..mayb sye akan smbung finance bile taye pndapat lecturer pn cm tue gak same like ur opinion pcl finance ok kalo nk amek..=)) sye dip kat kolej profesional mara...tp xtau la abg shark pnh dgr o x name kolej nie eheheh

    lastly..good luck 4 ur final exam n do the best k!!! ngeee~ >_<

  12. rehat untuk satu sem... sem depan last nak rasa semua menda nih.. haha kenangan kenangan...

  13. betol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    all the best abg!!!!!!

  14. ada clarinase.. selsema yer...

    sy xde simptom exam.. gud luck yer :)

  15. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Maaf lama tak ziarah kamu semua….
    Jom Terjah entry terbaru ??
    abu nak Tanya kenapa cermin sebelh kiri

    BIASALAHHHH AKU PUN MASA JADI STUDENT CAMTU LAH GAYANYERRRRR.... SELALU STRESS TU YANG SAKIT

  16. huhu..suka entri ni..mmg simptom biasa bila bdk 'U' / Kolej nak exam :)

  17. I wanted to thank you for this nice read!! I undoubtedly enjoying every little little bit of it I've you bookmarked to take a look at new stuff you put up

  18. bila dah abes final ni,
    baca entry ni kan,
    tibe2 mcm banyak je syntom2 kena kek batang idong den ni ha
    camno nak buek yo?
    HAHAHAHAH


    tiba2 rasa rindu dengan zaman busy bagai nak rak la kononnye :)

  19. MR. MIND:
    as student konfem ko terasa~ hehe

  20. miss nailofar:
    skrg nih mesti dh sembuh kan.. hehe
    btw, thanks 4 da wish..

    sori lambat reply..;(

  21. Saida Dilla Zuki:
    terer x ak buat gimik.. hehehe..
    tp mmg simptom nih jadi kat ak pun..heheh~

  22. Hakim LoLx:

    yeah, mase muda mmg best, tp mse kanak2 lagi best2, ape2 pn memori mmg best.. hehe

  23. shiqin ghazali:

    cik cikin, maaf juga~
    hehe, emoticon tu xbpa sama ngan msa jwb final exam~ ;(

    nway, slmt mncari keje~

  24. arenice:

    hen xie xie arenice..
    yeah, will jogging to ur blog, but sorry for the late visit..hehe

  25. nas:

    nas, ak dh jwb kt msg fb.. sbb kalo ak jwb kit blog mmg ak akn blogwalking smpai xstdy..hehe.. neway nih rsult ak mse part 4..

    ko pndai2 r teka grade dy..hehe

    1. crg520, ctu553, mgt534
    2. bmd401, far400, maf420
    3. bel492, psa420

    part4 nih ak cm bijak sikit.. 3 jenis grade je dpt.. prt 5 n 6, dh jtuh.. ;(

    all the best to u~

  26. NurIzza:

    hahaha, mesti hg dh hilangkan ubat tuh, sbb dh abeh exam dah.. n maybe pasni xcari dah kalo xsmbg study..hehe~

    all da best friends~

  27. mud:

    xpe, chill xpattern lagi name tu, bleh dgunakan without paying royalty..hehe~

  28. ~FatinWana~ :

    yeah, finance pun okey gak.. cuma rasanya just xleh jd auditor je kot.. kot r, tp mostly mcm keje bank, fnance mnger mmg bleh je gne degree finance.. lagipun degree finance lagi kejap dr accnt, 3thn je..

    tapi abg xtaw r, kalo dr KPM dpt exemption byk ke x.. btw, abg tw r KPM tuh..bkn senang nk masuk..tp best, sbb dpt elaun kn..hehe~~

  29. ~nsar~:

    nih mesti praktikal, yeah jgn lupa cmne stdy mse sem2 sblm nih dh r.. hehe

  30. tieha:

    thanks, all the best tuk tieha gak.. ntuk next sem.. hehehe, lmbt plak nk wish..

  31. padlie:

    yeah, mmg slalu each sem akn kne selsema, sem ni je yg xkne.. btw, nih gamba ubat nih mse sem 4..hehe

  32. Afzainizam:
    tu r pasal, sakit nih mase nak exam je br nk dtg~ hehehe

  33. Anonymous 7th may:
    thanks 4 da traffic..hehehe

  34. StrewberiManis =) :

    biase r, mmg student mcm nih, tmbah2 yg suka stdy last minit..

    nk buat cmna, nk ubah pn xleh, kalo bca awal sgt, nanti lupa, bca lambat kelam kabut tkt xsempat..hehe

    student student student~

  35. aku rilek jerr... HAHA .. 1 paper je esk ptg..ni bru start study hehehe

  36. salam..nak tanya..ada simpan lagi tak softcopy report integrated case study "to fiddle or not to fiddle"

  37. salam.ada x soft copy case solution "to fiddle or not to fiddle"?

  38. Mohd Khairi Khadzir:

    untunglaa, dh abes final.. welcome to alumni uitm once again..(since u already graduated from dip b4..hehe)

  39. Anonymous Jan 10:

    sorry 4 da late reply, being busy working~ hehe..

    ade je soft copy tu, tp cmne r nk bg, currently Shark stay at s.alam~ ;)

  40. Anonymous Jan 11:

    I do believe u're the same person as before, just in case its not, my reply will be exactly the same as above~ ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLiCK2!!