"SSM" ~ a JouRNaL oF JouRNeY

::SMaRT::STyLe::MaNTaP::

Recorded by SHaRKFiQ SSM 31 December 2010 at 1:45:00 AM 22 Comments

::SaLaM:: 

hahaha..bukan senang Shark nak update blog selang sehari nih.. Cik SG anda patut bersyukur atas kelapangan waktu beta membuat tag anda, sbb dah byak tag yang Cik SG bg, dah terlupa nak buat.. hehe.. duibuqi~

Segmen ni dianjurkan oleh Cikgu Akim dan tamat pada 3 Jan 2011, hari pertama semester ke-8 di UiTM.. Cara menjawab ujian terdapat di page beliau. ;)



Soalan Ujian Diagnostik adalah seperti berikut :


Soalan 1
Apakah status anda??
FB Status: "hahaha.. Malaysia menang!! siap dgn mercun skali kat cni!! ;) Tahniah!!"
Relationship status: I'm still single!! kalo Heliza accept dah xsingle..hahah




Soalan 2
Ceritakan tentang diri anda 


Rajin x study?? hahahahahaha

FB Name : Syed Syaffiq Syed Maricar
Nama kat blog: SHaRK.FiQ
Umo : 22 tahun 1.5 bulan.. hehe
Kerjaya: Pelajar tahun semester akhir AC220 - Degree in Accountancy
Kampung: Pondok Upeh, Balik Pulau, Penang.. (klik nama untuk lihat pemandangan kat sana)


Soalan 3
Ceritakan tentang blog anda
Blog ni wujud setelah 20 tahun penulisnya wujud di dunia..14 November 2008.. tapi memang tak aktif sebab penulis tersebut tidak mempunyai laptop sendiri dan juga b.band mahupun wifi pada masa itu..
Blog ini bertujuan sebagai external memory, dan kenangan menjelang hari yang mendatang.. (pada masa itu)
Sekarang nih, lebih kepada current issues, activities, tagged and contest.. TQ~


Soalan 4
Apa pandangan anda tentang dunia blog
Masa mula2 buat blog, xbyk member yang kita slalu jumpa ada blog, tapi sekarang nie je, dah ramai students AC220 yang ada blog, mmg agak happening sket, terasa diri senior even follower mcm org baru 2 bulan buat blog.. hahahaha~
Blog pun boleh menambah ilmu la jugak, sbb kalo ada yg update current issues tu, kita bleh taw. Blog pun bleh tambah kawan jugak.. Mungkin blog bleh jadi medan cari jodoh bagi yang single.. hehehe~ btw, jgn lupa lak, blog pun bleh bagi side income kat org yang bijak cari peluang.. ;)



Soalan 5
Nasihat anda pada rakan-rakan yang baru nak buat blog
Blog ni xde la hebat pun, cuma kalo yang new blogger tuh, kalo dah follow tu tinggalkan url link dgn komen kat latest entry, sebab senang Shark nak follow balik.. Pastu, kalo ada bloggers komen kat entry korang, komen la balik kat entry org dyorg.. (byk org la plak)


Soalan 6
Nyatakan keunikan yang terdapat pada blog anda
Unik?? hmm, Shark rasa sebab each entry kat blog nih mesti ade at least satu gambar sebagai pelengkap entry kot~.. n kalo nak cerita pasal tempat yang kita pernah melawat, makanan yang pernah makan, mmg Shark akan guna gambar dari hp sendiri, kalo terdesak baru ambik kat Google~ hehehe..

Shark akan reply each comment at my entry and also give comment at your entry (CONSIDERATION BASIS).. ;)


Soalan 7
Sampai bilakah anda akan menulis blog dan impian anda dalam dunia blog
Hmm.. blog ni memang xkan delete sampai bila-bila, sebab banyak kenangan dan pengalaman kat blog nih..tapi kekerapan update blog ikut sambutan daripada pelanggan masa yang ada untuk update blog, sbb blogging dah jadi hobi Shark.. ;)
Impian lak, kalo boleh nak jadi famous macam otai2 blog, dapat publish entry2 yang gempak dan informatif. (Jujur nih) hahaha.. ;)

Jom  Berkenalan dengan 4 orang kawan:
3. Kak Eli 


Click, if u like'it~ ;)

Recorded by SHaRKFiQ SSM 30 December 2010 at 4:32:00 AM 6 Comments

::SaLaM:: 

Uishh.. giler sgt lama xupdate ini blog.. bkn sengaja ye kengkawan.. SHark abes je praktikal yg disambung sampai 10.12, tapi ari Sabtu (11.12) still lagi g office sebab nak settlekan byk lagi keje, dari kul 11pagi sampai 10malam.. lama x??  tapi ada la sikit lag xsiap, yg dah xdapat nak ditolong sebab dah lewat.. 

12.12, hari ahad, kawan Shark masa KMPP (Mr Farlex) turun Shah Alam, so kami berjalan r menjelajah masjid sampai ke malam.. Esok tu plak, 13.12, Shark bergerak balik ke Penang, tapi nak teman r membe Shark tu, sampai Ipoh je, pastu ambik bas laen lak balik Penang.. Sampai umah at Balik Pulau dalam kul 12.30am..

keesokkan harinya, 14.12, Shark gerak bersama membe2 kelas UiTM ke Perak n Penang sampai 18.12. agak penat, jadi xupdate r.. (tapi ade yg dh update!!) pastu 23.12 kot, line b.band kena barred sbb xbayar bill. Bukannya xnak bayar, tapi bill xsampai, so kena r g Celcom Centre kat Bayan Baru yang agak jauh dari Lik Lau nak p bayar, 28.12 br bayar.. 5 days xon9..
In addition, my sister engagement day was held on 25th Dec, so agak hectic la that week..

Pastu baru skrg got tyme to reply all comments in FB, approve friend request kat FB yg nak taw pasal hot issue bout elective subjects, and also reply comment kt blog SSM nih..

btw, Awarad nih Shark dapat dari pemilik Lagenda Budak Comel, thanks Cik LBC.. ;)


Shark pun xigt dy suruh buat apa, dah byk kali tekan older posts kat blog beliau, tapi xjumpa gak, sbb beliau sgt active update blog.. btw, thanks for da award~ sori lambat.. hehe~


Click, if u like'it~ ;)

Recorded by SHaRKFiQ SSM 13 December 2010 at 3:30:00 AM 18 Comments

::SaLaM:: 

hmm..hmm..mesti skrg nih semua tgh tension,suka,bersyukur ngan result exam kan!! UiTM yang efektif sekarang nih send email je result tu.. xpayah bersusah payah nak masuk student portal pastu refresh sejuta kali semata-mata nak cek result yang GEMPAK la sangat tu..hmm.. Tapi result Shark sem nih T dan TL..

terlari tajuk lak, after dating with Heliza last September, she wished me on my besday.. 14th Nov r, of course la I told her first about my besday.. at she did replied on my comment.. terharu + bangga beb!! kenape?? xpecaye?? (baca mcm iklan raya zaman dulu2, igt lagi x??, yg mau pegi mana, Chemor.. iklan TM kot)..

Nih Shark ade printscreen comment tuh~ ;) but after 4 hours Shark wrote comment at her photo, baru realised that she wished me.. at first tgk kt email je.. teruja la gak tgk Ija ade cmmnt, tgk2 je, wow!! dh r Ija reply pastu siap wish befday lagi.. hua3..

 mula2 xfaham gak, ape r kasut kaler pink nih??


 nih r sequence comment tu.. 4 minutes after my comment kot..haha!!
Nih link ke gamba tu kat fb, kalo Ija xdelete lagi ;) 

haha..mesti ada yang kata "ntah2 tu admin dy je kot yg reply".. hehe, biaq r admin dy yg reply pun, yang penting dy reply my comment kot, awat admin tu xreply semua kalo dy rajin sgt nak reply komen Shark.. btol x?? haha.. nampak cam bersungguh2 lak Shark nih.. malu btol kalo Ija tw.. mesti pasni dy dah xmau reply comment..hahaha!! sori r, asyik story pasal skandal Shark ngan Ija.. hehe..



SSM: Hari ni nak balik Penang, last bali mase Pra-Aidiladha.. Agak lega after 6.25 months membanting tulang at WNC..
Click, if u like'it~ ;)

Recorded by SHaRKFiQ SSM 28 November 2010 at 4:26:00 AM 53 Comments

::SaLaM::

Hmm..Lama betol xupdate blog.. duibuqi, xianzai wo hen mang..hehe.. ok, dis tyme Shark nak cerite pasal sambungan kisah "kekasih Heliza Helmi di MM25"..hehehe..dah baca blom cerita tu?? kalo xbaca dinasihatkan baca dulu [SINI], br bleh faham new entry nih~ haha

A guy yang Shark cakap kat dalam entry before tu ialah..hehehe..

:::::::::::
:::::::::::
:::::::::::


Ni la gambar yang "clear"..

Tempat Shark ngan Ija dating memang gelap..sebab semua lampu on kat stage area, and mase kitorg dating nih, FBI ngan CS tgh interview Shima ngan Hazami.. mase ni xde sape2 pun kat kerusi Ija nih, ktorg berdua je..

Bagos x kitorang dating, duduk renggang-renggang, tak pegang-pegang pun..haha.. ada la dalam 5minit ++ gak bersembang personally ngan Ija, sampai xtau nak sembang pasal apa dah, nervous beb!! hehe..

Syaffiq Syed Maricar & Heliza Helmi

Lepas habis dating, Shark tunggu la Ija nak perform live lagu Doa Dalam Lagu duet ngan Mawi.. Nih video malam tu..



video
video Doa Dalam Lagu - Mawi & Heliza

terlupa lak, masa nak balik tu Ija bagi coklat Choclairs kat Shark n da geng.. lagi satu nak wish thanks a lot to Kak Zeq a.k.a. Manager Ija.. ;)

Heliza's Cadbury Choclairs


Click, if u like Syaffiq & Heliza~ ;)

Recorded by SHaRKFiQ SSM 19 November 2010 at 2:34:00 AM 20 Comments

::SaLaM::

Shark nak cerite pasal pengalaman PERTAMA berhari raya di perantauan.. jauh dengan family.. 1st tyme lepas sembayang raya xg ziarah kubur sedara-mara.. lepas smyg raya xberslaman ngan family, makan sama2.. sedihnyaa~

Bangun2 pagi tros g mandi, pastu siap iron baju Melayu skali.. pakai sepasang kot..sebab nak menikmati "suasana" raya tu.. lagipun solat sunat Aidiladha ni slalu start awal sebab kita disunatkan makan selepas solat.. Kat masjid PJ nih, solat start awal, kul 8.00am dah start..dalam 8.55 dah abes..

Masjid P.J. ~ Padang Jawa.. xstat lagi tyme ni~

Agak sedih dan memalukan la sape2 yang lepas solat tros blah balik umah.. beb!! lebih bek xyah datang, solat raya tu pakej skali ngan khutbah selepas solat.. bukan macam smbyg Jumaat, khutbah dulu baru solat..tapi 2-2 wajib..ish3..

Dah abes solat, balik umah tros on9.. dah jadi RUTIN dah.. men FB sambil mananti SMS dari Kak Salwa ngan Puan Sham yang ajak "ziarah" umah beliau.. still dapat free call sbb besday on 14.11, bleh r kol family at Penang, mintak maaf via telephone..sedih2..Nasib bek Puan Sham ( Lecturer CRG530 - mase part 6 dulu), bersimpati ngan nasib kitorang yang beraya jauh dari ahli keluarga ni dan ajak kitorg g umah beliau..hehe ;)

Berselera x tengak lemang & rendang Puan Sham.. macam nak lagi~


Dapat gak merasa Lemang, Nasi Impit, Rendang Ayam Kampung, Rendang Daging, Kuah Kacang, Kek Coklat, Air Bandung.. Alhamdulillah... rezeki di Aidiladha.. Special thanks to Puan Sham ngan Kak Salwa.. kalo x, mmg duduk kat umah je r di hari raya ni..

Kek coklat, menu moden di pagi 11 Zulhijjah

Macam-macam gak bersembang ngan Puan Sham, yang paling terngiang2 tu, Pn Sham cakap dalam 39 students dy yang ambik paper AUDIT part 8, 10 org fail.. actually, result semua dah ada, lecturer dah abes cek semua, sdgkan tyme nih r students nak berpoya2 dan bergembira..haha..

 Lastly, WO XIWANG ZHU NIMEN HAZHIJIE KUAILE..

SSM: Dalam dingin Subuh hatiku terusik, Kenang nasib diri di rantauan, Bergema Takbir Raya menitis air mata, terbayang suasan permai desa~


Click, if u like the food~ ;)

Labels:
Recorded by SHaRKFiQ SSM 13 November 2010 at 2:58:00 AM 27 Comments

::SaLaM:: 

First of all, duibuqi dah lama sangat2 Shark xupdate blog ni, recently, im busy doing my job and need me to do overtime, sometimes I need to stay at office until 8.30pm++.. Its have been months for me didnt eat in KFC.. So i'm just realised new "flavour" of  KFC after BLaCK PaPeR "flavour" before.. laa, yg xbpa nak sedap tu..

"KFC Mega Mix Crunch"  - real vs "in-picture"

Ni r gamba KFC MeGa MaX CRuNCH tu, kali nih dy just tambah "rempah-ratus" atas kulit KFC HoT & SPiCY..sedap!! more spice kat kulit, tapi isi dy cam biasa..xpedas sangat.. n Shark g makan nih sorang2, sebab semalam (Jumaat), Shark kena buat audit kt client's office (Plaza Perangsang, beside Plaza Alam Sentral, SACC Mall, Kompleks PKNS), and I the only man in charged there (2org lagi pmpn)..

Natijahnya, Shark kena g solat Jumaat sorang2 then makan pun kene r sorang2.. the other colleagues dyorg audit kat office.. Dah xtaw nak makan ape2 sorang2, sebab tu r gi makan KFC nih.. xde r segan sgt kalo compare makan kt Ani Sup Utara kan..hehe.. Shark pun baru je taw KFC JoM JiMaT SeT A dah naek harga dari RM5.90 ke RM6.10..set yang ade 1pc ayam, nasi, coleslaw, air.. Ingat x?? favorite tuh~

Btw, nak tnye nih, baru lagi ke "perise" ni?? dah lama xtgk iklan kat tv..hehe.. kalo korang dah try, camne rase dy?? ok x..
 
SSM: dah lama xgi makan MekDi..ade sape2 nak blanja x on 14.11 (dis Sunday) ni?? Harini 13.11 nak gi hiking Bukit Tabur @ Melawati, K.L.. kul 6.45 dah nak gerak, tapi xtdo lagi nih!! ;P


Click if u like KFC MeGa MiX CRuNCH.. ;)

Recorded by SHaRKFiQ SSM 29 October 2010 at 12:03:00 AM 17 Comments

::SaLaM:: 

Semua dah tau ke Paul the Oracle Octopus tu dah mati~ bukan mati digoreng jadi sotong celup tepung..hehe.. Shark pernah tulis entry bout the miracle of Paul Si Sotong Kurita nih.. hari rabu aritu, Shark ade bace Star, 27/10/10, ade cerita bout sotong kesayangan ramai nih.. xpecaye?? nih bukti dy..

"Paul passed away peacefully"

Kalo korang nak bace originally from newspaper, click jer kat gambar tuh, its automatically open in new tab, u zan zoom-in to read n view clearly.. Paul nih dah mati dengan aman dalam "rumah" dy in a aquarium at Oberhausen Sea Life Centre, Berlin, West-Germany..

F.Y.I., Paul nih warganegara England [English-born] (btol ke??) tapi menetap di German.. beliau sempat hidup 2 tahun je..dan baru je nak popular~ Manager tempat nih bercadang nak buat macam "memorial statue" untuk Paul Si Octopus nih..btw, Paul nih jantan, sbb tu dy tgk bola..hahaha~


SSM: Rugi dyorg xjual Paul nih, kalau x dah untung berjuta2..btol x?? hehe~ 

Click, if u like Paul the Octopus~ ;)

Labels:
Recorded by SHaRKFiQ SSM 25 October 2010 at 3:12:00 AM 26 Comments

::SaLaM::

Pernah tengok Muzik-muzik kat TV3 x?? Pernah pi x Plaza Alam Sentral kat Shah Alam?? Students UiTM, UNiSeL, MSU, PTPTL, branch Shah Alam mesti pernah p, sbb bukan byk pun shopping complex yang ada kat Shah alam ni.. kalo semua pernah p sana, perasan x kat level 5, ada Sri Pentas 2.. satu level ngan Surau n foodcourt tuh~ 

Rakaman Muzik-Muzik 25 yang Shark tengok kat situ r.. Malam yang Shark tengok tu MM25's crew buat 3 episod in one night.. Memang ramai r penyanyi a.k.a. artis yang join.. Shark senaraikan based on their performance's turn.. 

1. Misz Nina
2. Ning Baizura
3. Fimie Don
4. Maulana
************************
5. Nash Lefthanded
6. Fracissa Peter
7. Noraniza Idris
************************
8. Shima
9. Heliza & Mawi
10. Hazami

Shark join tengok MM25 nih skali ngan Acap, Shuk ngan Dinie.. Hari Khamis, dgn gagahnya, siap breakfasting kat PAS beb!! 1st tyme makan kat foodcourt level 5 tu.. mknn dy boleh tahan la jugak~

Rakaman nih dikatakan start at 8.00pm, kami yang macho nih bajet ramai r manusia yg join skali, ingat nak masuk awal r, tp guard tu cakap kul 8.00pm br bleh masuk.. sbb tu r ktorg makan dulu.. 

Tapi tak ramai pun yang join malam tuh.. Shark join pun sbb ade awek Shark nak perform malam tu~ Jom tgk picts behind the scene~

 FBI with Cheryl Samad - MM25 interview session

Semua audiance disuruh untuk mengelingi Faizal Ismail [FBI] ngan Cheryl Samad.. tyme nih dyorg interview artis2 konon2 after dyorg buat performance sorang2.. hehe.. perasan x tanda [************************] kat list name tuh , performance tu diselangselikan ngan sesi nih laa.. mase nih semua artis xperform lagi, tapi buat macam dah perform.. and next artis lak x perform..hehe..

Stage Muzik-Muzik 25 @ Sri Pentas 2 , Plaza Alam Sentral, Shah Alam

Mase nih, Shark and the gang dah agak malas nak berdiri kat depan tuh~ Penat beb!! berdiri je, Awekku xkeluar2 gak~ Tyme nih Nash tengah perform lagu yang best, tak ingat lagu apa, whether lagu Tiada Lagi Kidungmu or Ku di Halaman Rindu.. btw, kotak kuning yang dalam gambar kat atas tu la tempat sesi interview tuh, a.k.a. gambar FBI ngan CS kat atas..hehe..



Mawi & Heliza - Doa Dalam Lagu

Akhirnya, awek Shark kluar gak bt performance.. Shark ade rekod video dyorg perform.. tapi bleh publish x before dy kluar kat tv?? mggu depan kot kluar.. tgk r MM25, kot2, ade wajah Shark n the gang "ter"masuk dalam tv tuh.. hehe~

Tapi, Shark agak sedih, sebab awek Shark dating ngan someone malam tuh.. mesra je dyorg berdua..membe Shark ade captured gamba dyorg.. Buat semua lelaki, jangan jeles, Heliza dah"berpunya"...haha~

Milik siapakah awek-ku ini..

Next entry Shark akan reveal that guy's picture.. hmm.. btw, Shark dan Fiq adalah manusia yang sama.. saja nak tukar jadi Shark, bunyi cam ganaz sket.. hahaha~


SSM: memang penat jadi penonton MM25 nih, kitorg kene berdiri, tepuk tangan tapi dyorg ade bagi Majalah Remaja ngan Klik sebagai "hadiah" kat audience..

Click, if u like'it~ ;)

Labels: ,
Recorded by SHaRKFiQ SSM 18 October 2010 at 11:34:00 PM 20 Comments


::SaLaM::

Entry kali nih ilmiah sikit ye kawan-kawan.. hehe.. Budget 2011 nih penting la jugak, current issue, sebab kita nak tau apa plan kerajaan nak gunakan duit2 kita.. Ringkasan nih memang khas untuk rakyat Malaysia yang terlepas tengok atau dengar Bajet 2011.. [maybe bz keje, xpun tgh ambik test ke..hehe]

Entri nih juga berguna untuk students yang dipaksa oleh lecture, nasib bek Fiq intern sem nih, manager xsuruh pun ambik taw, tp saje2 nak taw gak.. kata student account, kene r taw~ duit tuh!! haha..

Fiq pun dapat nih dari facebook yg dipost oleh GPMS UiTM MALAYSIA.. nih Fiq copy and paste dari fb sbb Fiq rase bende nih cam penting je untuk bloggers.. hahaha~ 

Datuk Seri Najib Tun Razak - Perdana Menteri Malaysia ke-6

 
Berikut ialah intipati Bajet 2011 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak di Dewan Rakyat, hari ini 15/10/2010 :

 *Pembinaan projek pembangunan bercampur termasuk kediaman mampu milik bernilai RM10 bilion di Sungai Buloh yang dijangka siap pada 2025.

* Pembinaan projek bersepadu "Warisan Merdeka" dengan menara 100 tingkat tertinggi di Malaysia bernilai RM5 bilion yang dijangka siap pada 2015.

* Pembangunan Zon Akuakultur Bersepadu di Pitas, Sungai Telaga dan Sungai Padas di Sabah serta di Batang Ai dan Tanjung Manis di Sarawak dengan peruntukan RM252 juta. 

* Peruntukan RM135 juta bagi persediaan prasarana asas menggalakkan petani menceburi bidang bernilai tinggi seperti industri sarang burung walit. 

* Melanjutkan galakan potongan cukai pendapatan bagi pelabur dan pengecualian cukai pendapatan bagi syarikat dalam aktiviti pengeluaran bahan makanan sehingga 2015. 

* RM85 juta untuk membina kemudahan infrastruktur bagi membolehkan hotel dan pusat peranginan di kawasan pedalaman yang berpotensi menarik pelancong.

 * RM50 juta bagi membina beberapa laluan pejalan kaki berbumbung di kawasan lingkaran KLCC-Bukit Bintang. 

* Pembangunan pusat peranginan bersepadu eco-nature pertama di dunia bernilai RM3 bilion oleh Nexus Karambunai di Sabah bermula tahun depan. 

* Pemansuhan duti import ke atas 300 barangan kegemaran pelancong dan rakyat tempatan pada kadar lima peratus sehingga 30 peratus bagi menjadikan Malaysia destinasi utama membeli-belah di Asia. 

* RM119 juta untuk membangunkan penciptaan kandungan tempatan, hosting kandungan tempatan dan pembukaan saluran baru untuk kandungan. 

* Pengecualian cukai jualan ke atas semua jenis telefon bimbit. 

* RM850 juta bagi menyediakan infrastruktur sokongan untuk mempercepatkan pembangunan koridor dan wilayah. 

* RM411 juta untuk melonjak ekonomi ke arah sebuah negara berpendapatan tinggi, aktiviti penyelidikan, pembangunan dan pengkomersilan sebagai landasan peningkatan aktiviti nilai ditambah dalam setiap bidang ekonomi. 

* Penubuhan Unit Inovasi Khas (UNIK) di bawah Jabatan Perdana Menteri dengan peruntukan RM71 juta bagi tahun depan untuk mengkomersilkan hasil penemuan R&D oleh universiti dan institusi penyelidikan. 

* RM200 juta untuk perolehan hasil kreatif seperti filem, drama dan dokumentari keluaran tempatan yang berkualiti tinggi. 

* Kadar cukai perkhidmatan dicadang dinaikkan satu peratus kepada enam peratus untuk menjamin kesejahteraan masa hadapan negara. 

* Cukai perkhidmatan juga dicadang dikenakan ke atas perkhidmatan penyiaran TV berbayar. 

* Meningkatkan penguatkuasaan dan pengauditan serta memperluaskan liputan ke atas semua pihak yang sepatutnya membayar cukai bagi memantapkan kutipan hasil. 

* Menyusun semula dan memperkukuhkan aspek pendidikan dan latihan dengan belanja mengurus RM29.3 bilion untuk Kementerian Pelajaran, RM10.2 bilion (Kementerian Pengajian Tinggi) dan RM627 juta (Kementerian Sumber Manusia). 

* Menubuhkan "Talent Corporation" di bawah Jabatan Perdana Menteri pada awal 2011 untuk membangunkan pangkalan data tenaga kerja berkepakaran serta menjalin kerjasama dengan jaringan bakat di seluruh dunia. 

* RM212 bilion diperuntukkan bagi Bajet 2011 iaitu 2.8 peratus lebih tinggi berbanding peruntukan 2010. 

* Daripada jumlah itu, RM162.8 bilion adalah bagi perbelanjaan mengurus dan RM49.2 bagi perbelanjaan pembangunan. 

* Di bawah peruntukan mengurus, RM45.6 bilion adalah bagi emolumen dan RM28.2 bilion bagi perkhidmatan dan bekalan, RM86.4 billion diperuntukkan kepada Pemberian dan Kenakan Bayaran Tetap. 

* Sejumlah RM1.4 bilion disediakan untuk pembelian aset dan RM1.2 bilion untuk perbelanjaan lain. 

* Bagi peruntukan pembangunan, RM28.3 bilion disediakan bagi sektor ekonomi untuk menampung keperluan infrastruktur, perindustrian serta pertanian dan pembangunan luar bandar. 

* Sejumlah RM15.5 bilion diperuntukkan bagi sektor sosial termasuk pendidikan dan latihan, kesihatan, kebajikan, perumahan serta pembangunan masyarakat. 

* RM4.4 bilion diperuntukkan bagi pembangunan sektor keselamatan, RM955 juta bagi pentadbiran am dan RM2 bilion untuk simpanan luar jangka. 

* Dari segi kutipan hasil Kerajaan Persekutuan bagi 2011, jumlahnya dianggarkan meningkat 2.3 peratus kepada RM165.8 bilion berbanding RM162.1 bilion pada 2010. 

* Defisit Kerajaan Persekutuan bagi 2011 dijangka terus berkurangan kepada 5.4 peratus daripada KDNK berbanding 5.6 peratus pada 2010. 

Untuk Kementerian Pelajaran, peruntukan pembangunan sebanyak RM6.4 billion disediakan bagi membina dan menaik taraf sekolah, asrama, kemudahan dan peralatan serta memartabatkan profesion guru

RM213 juta lagi dibajet sebagai ganjaran kepada sekolah berprestasi tinggi serta imbuhan kepada Pengetua atau Guru Besar dan Guru Cemerlang. 

Pendaftaran prasekolah akan ditingkatkan dengan sasaran 72 peratus menjelang akhir 2011 melalui penambahan 1,700 kelas, pemantapan kurikulum serta pelantikan 800 guru prasekolah lepasan ijazah. 

RM111 juta diperuntukkan bagi program PERMATA antaranya bagi pembinaan fasa 2 Kompleks Sekolah PERMATA Pintar, membina 32 Pusat Anak PERMATA Negara (PAPN) dan membiayai operasi 52 PAPN yang sudah siap. 

* RM250 juta diperuntukkan bagi sekolah bantuan modal agama, sekolah bantuan modal jenis kebangsaan Cina, sekolah kebangsaan Tamil, sekolah bantuan modal mubaligh dan sekolah bantuan kerajaan seluruh negara. 

* Kerajaan juga bersetuju membiayai bantuan per kapita untuk sekolah-sekolah agama rakyat rendah dan menengah dengan peruntukan RM95 juta sebagai mengiktiraf pendidikan Islam. 

* Bagi menyediakan guru serta tenaga pengajar kompeten dan berkualiti yang dapat membimbing dan mendidik pelajar sekolah dengan sebaiknya, kerajaan menyediakan RM576 juta dalam bentuk biasiswa kepada mereka yang ingin melanjutkan pelajaran. 

* Sejumlah RM213 juta diperuntukkan bagi mengangkat tinggi penguasaan Bahasa Malaysia, mempersadakan Bahasa Inggeris dan memperkemaskan kurikulum standard sekolah rendah. 

* Kerajaan bersetuju untuk mengambil 375 guru penutur jati antaranya daripada United Kingdom dan Australia untuk meningkatkan lagi pengajaran Bahasa Inggeris. 

* Peratusan staf akademik berkelulusan PhD ditambah kepada 75 peratus bagi universiti penyelidikan dan 60 peratus bagi IPTA lain dengan peruntukan RM20 juta. 

* Skim Rumah Pertamaku dengan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000. 

* Menyediakan Skim Pembiayaan Perumahan Kos Rendah untuk pekerja estet oleh BSN. 

* Program Bantuan Rumah (12,000 unit) untuk golongan miskin dan miskin tegar dengan peruntukan RM300 juta. 

* Mewujudkan "Portal 1Malaysia Pengguna Bijak". 

* Memperkenalkan Program Pengedaran Barang Perlu bagi menyeragamkan harga barangan. 

* Memperkenalkan Program Transformasi Kedai Runcit, Bengkel Automotif dan Projek Pasar Komuniti. 

* Melancarkan Dana Pencen Swasta. 

* Melancarkan Skim Amanah Hartanah Bumiputera bernilai RM1 bilion dan patuh syariat. 

* Menyediakan multivitamin untuk pelajar sekolah rendah seluruh negara. 

* Meneruskan program subsidi bayaran bil elektrik bagi penggunaan bawah RM20 sebulan. 

* Kadar tol di empat lebuh raya milik PLUS Expressway Bhd tidak akan dinaikkan bagi tempoh lima tahun akan datang bermula serta-merta. 

* Mengkaji semula had minimum kebankrapan yang pada masa ini berjumlah RM30,000. 

* Permohonan PR boleh dilakukan selepas lima tahun. 

* Menyediakan empat bas sebagai Klinik Bergerak. 

* Merangka Model Baru Pembangunan Orang Asli dan Pribumi. 

* Memperkukuh JHEOA dengan mentransformasi kepada Jabatan Kemajuan Orang Asli




Click, if u like dis info~ ;)

Labels:
Recorded by SHaRKFiQ SSM 15 October 2010 at 6:03:00 AM 24 Comments


::SaLaM::

Proton Waja Lancer - spyshoot [test drive]

I believed that all Malaysian already heard about new Proton Waja Lancer that have been publicly shown in Buletin Utama days ago, now, the Proton Waja Lancer official name is PROTON INSPIRA that come from the word "inspiration". Here is official video of the name announcement ceremony and  some "words" from PROTON Managing Director, Syed Zainal Abidin Tahir. PROTON released its new model, the Proton Inspira, which will be cruising down Malaysian roads from Nov 10. For more pictures and info, feel free to visit Arena Kereta.

video
Buletin Utama - New Model from Proton

Proton Inspira - fresh inside the box.. haha ;)

Zoom in the PROTON INSPIRA - "smart guys get it"

Mitsubishi Lancer - compare by yourself~
 
video
The video~

SSM: I wish I am one of the "smart guys". btw, today is my father's birthday. I wish Allah's bless always be with him.. Ameen..

Disclaimer: All pictures are taken from Arena Kereta website, meanwhile all videos are downloaded fom You Tube~ 

 
Click, if u like it~ ;)

Labels:
Recorded by SHaRKFiQ SSM 08 October 2010 at 10:53:00 PM 31 Comments

::SaLaM::

Hahaha, harini 29 Syawal, so we still in Raya month kan.. hehe.. Kalo tahun lepas 1st time ktorg satu family tgkap gambar tyme raya, tahun ni jadi 2nd time la.. haha.. Tahun lepas theme ktorg kale HIJAU, nak tengok x last year phothoshoot?? Klik la kat SINI .. [try la cari perbezaan ;-)]

Tahun nih, ktorg bertemakan kale Cream.. baju2 nih my mother and sisters yang bought, ktorg yg guys xkisah pun kaler ape.. n they bought Cream colour because thats the only colour that available for 3 person..[my father, me and my brother].. yang laen tu xcukup satu r, ade yg xde size la..etc etc.. hehe.. =))

"Wo de kuaile de jiaren"

Tapi, for this year, xnampak sgt kaler tu sama, sebab, my mother n sister lak xde jubah yang same kaler ngan ktorg.. tu r, seminggu before raya baru nak beli.. haha..

"My happy family"

Mula-mula, ingat nak letak 2 combine pages je, tapi bile lagi nak popularkan wo de jiaren, hehe.. Nie gambar satu2 before di'merge'kan..

"K.A.M.I. The Family"

"Wo de xiongdi jiemei he mama"

"Wo de xiongdi jiemei he baba"

"Wo ai wo de jiaren"

Raya kali nih gak slh sorg kawan time sekolah rendah bertunang [baju putih].. Dah 10 tahun kot xjumpa membe2 sekolah rendah, sebab dah xsama sekolah menengah.. so kira "pre-reunion" gak r.. semua awek2 tu dah menjadi cun and hot but not available.. hahaha~ ade gak membe skolah rendah yang dah kawen bulan 6 aritu [baju biru], 2 orang lak tu, lagi sorang xdatang~ 

  "GENTINGmates"


SSM: Duit raya tahun nih paling sikit penah dapat seumur hidup, RM30 je.. uit, SSM student lagi r~  Kalau ada bahasa mandarin yang xfaham, jangan malu nak tanya~ ;-) 

 Translation bahasa mandarin: 
Wo de kuaile de jiaren = My happy family
Wo de xiongdi jiemei he mama = My siblings with mum
Wo de xiongdi jiemei he baba = My siblings witk dad
Wo ai wo de jiaren = I love my family 

Labels:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLiCK2!!