"SSM" ~ a JouRNaL oF JouRNeY

::SMaRT::STyLe::MaNTaP::

Recorded by SHaRKFiQ SSM 18 October 2010 at 11:34:00 PM 20 Comments


::SaLaM::

Entry kali nih ilmiah sikit ye kawan-kawan.. hehe.. Budget 2011 nih penting la jugak, current issue, sebab kita nak tau apa plan kerajaan nak gunakan duit2 kita.. Ringkasan nih memang khas untuk rakyat Malaysia yang terlepas tengok atau dengar Bajet 2011.. [maybe bz keje, xpun tgh ambik test ke..hehe]

Entri nih juga berguna untuk students yang dipaksa oleh lecture, nasib bek Fiq intern sem nih, manager xsuruh pun ambik taw, tp saje2 nak taw gak.. kata student account, kene r taw~ duit tuh!! haha..

Fiq pun dapat nih dari facebook yg dipost oleh GPMS UiTM MALAYSIA.. nih Fiq copy and paste dari fb sbb Fiq rase bende nih cam penting je untuk bloggers.. hahaha~ 

Datuk Seri Najib Tun Razak - Perdana Menteri Malaysia ke-6

 
Berikut ialah intipati Bajet 2011 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak di Dewan Rakyat, hari ini 15/10/2010 :

 *Pembinaan projek pembangunan bercampur termasuk kediaman mampu milik bernilai RM10 bilion di Sungai Buloh yang dijangka siap pada 2025.

* Pembinaan projek bersepadu "Warisan Merdeka" dengan menara 100 tingkat tertinggi di Malaysia bernilai RM5 bilion yang dijangka siap pada 2015.

* Pembangunan Zon Akuakultur Bersepadu di Pitas, Sungai Telaga dan Sungai Padas di Sabah serta di Batang Ai dan Tanjung Manis di Sarawak dengan peruntukan RM252 juta. 

* Peruntukan RM135 juta bagi persediaan prasarana asas menggalakkan petani menceburi bidang bernilai tinggi seperti industri sarang burung walit. 

* Melanjutkan galakan potongan cukai pendapatan bagi pelabur dan pengecualian cukai pendapatan bagi syarikat dalam aktiviti pengeluaran bahan makanan sehingga 2015. 

* RM85 juta untuk membina kemudahan infrastruktur bagi membolehkan hotel dan pusat peranginan di kawasan pedalaman yang berpotensi menarik pelancong.

 * RM50 juta bagi membina beberapa laluan pejalan kaki berbumbung di kawasan lingkaran KLCC-Bukit Bintang. 

* Pembangunan pusat peranginan bersepadu eco-nature pertama di dunia bernilai RM3 bilion oleh Nexus Karambunai di Sabah bermula tahun depan. 

* Pemansuhan duti import ke atas 300 barangan kegemaran pelancong dan rakyat tempatan pada kadar lima peratus sehingga 30 peratus bagi menjadikan Malaysia destinasi utama membeli-belah di Asia. 

* RM119 juta untuk membangunkan penciptaan kandungan tempatan, hosting kandungan tempatan dan pembukaan saluran baru untuk kandungan. 

* Pengecualian cukai jualan ke atas semua jenis telefon bimbit. 

* RM850 juta bagi menyediakan infrastruktur sokongan untuk mempercepatkan pembangunan koridor dan wilayah. 

* RM411 juta untuk melonjak ekonomi ke arah sebuah negara berpendapatan tinggi, aktiviti penyelidikan, pembangunan dan pengkomersilan sebagai landasan peningkatan aktiviti nilai ditambah dalam setiap bidang ekonomi. 

* Penubuhan Unit Inovasi Khas (UNIK) di bawah Jabatan Perdana Menteri dengan peruntukan RM71 juta bagi tahun depan untuk mengkomersilkan hasil penemuan R&D oleh universiti dan institusi penyelidikan. 

* RM200 juta untuk perolehan hasil kreatif seperti filem, drama dan dokumentari keluaran tempatan yang berkualiti tinggi. 

* Kadar cukai perkhidmatan dicadang dinaikkan satu peratus kepada enam peratus untuk menjamin kesejahteraan masa hadapan negara. 

* Cukai perkhidmatan juga dicadang dikenakan ke atas perkhidmatan penyiaran TV berbayar. 

* Meningkatkan penguatkuasaan dan pengauditan serta memperluaskan liputan ke atas semua pihak yang sepatutnya membayar cukai bagi memantapkan kutipan hasil. 

* Menyusun semula dan memperkukuhkan aspek pendidikan dan latihan dengan belanja mengurus RM29.3 bilion untuk Kementerian Pelajaran, RM10.2 bilion (Kementerian Pengajian Tinggi) dan RM627 juta (Kementerian Sumber Manusia). 

* Menubuhkan "Talent Corporation" di bawah Jabatan Perdana Menteri pada awal 2011 untuk membangunkan pangkalan data tenaga kerja berkepakaran serta menjalin kerjasama dengan jaringan bakat di seluruh dunia. 

* RM212 bilion diperuntukkan bagi Bajet 2011 iaitu 2.8 peratus lebih tinggi berbanding peruntukan 2010. 

* Daripada jumlah itu, RM162.8 bilion adalah bagi perbelanjaan mengurus dan RM49.2 bagi perbelanjaan pembangunan. 

* Di bawah peruntukan mengurus, RM45.6 bilion adalah bagi emolumen dan RM28.2 bilion bagi perkhidmatan dan bekalan, RM86.4 billion diperuntukkan kepada Pemberian dan Kenakan Bayaran Tetap. 

* Sejumlah RM1.4 bilion disediakan untuk pembelian aset dan RM1.2 bilion untuk perbelanjaan lain. 

* Bagi peruntukan pembangunan, RM28.3 bilion disediakan bagi sektor ekonomi untuk menampung keperluan infrastruktur, perindustrian serta pertanian dan pembangunan luar bandar. 

* Sejumlah RM15.5 bilion diperuntukkan bagi sektor sosial termasuk pendidikan dan latihan, kesihatan, kebajikan, perumahan serta pembangunan masyarakat. 

* RM4.4 bilion diperuntukkan bagi pembangunan sektor keselamatan, RM955 juta bagi pentadbiran am dan RM2 bilion untuk simpanan luar jangka. 

* Dari segi kutipan hasil Kerajaan Persekutuan bagi 2011, jumlahnya dianggarkan meningkat 2.3 peratus kepada RM165.8 bilion berbanding RM162.1 bilion pada 2010. 

* Defisit Kerajaan Persekutuan bagi 2011 dijangka terus berkurangan kepada 5.4 peratus daripada KDNK berbanding 5.6 peratus pada 2010. 

Untuk Kementerian Pelajaran, peruntukan pembangunan sebanyak RM6.4 billion disediakan bagi membina dan menaik taraf sekolah, asrama, kemudahan dan peralatan serta memartabatkan profesion guru

RM213 juta lagi dibajet sebagai ganjaran kepada sekolah berprestasi tinggi serta imbuhan kepada Pengetua atau Guru Besar dan Guru Cemerlang. 

Pendaftaran prasekolah akan ditingkatkan dengan sasaran 72 peratus menjelang akhir 2011 melalui penambahan 1,700 kelas, pemantapan kurikulum serta pelantikan 800 guru prasekolah lepasan ijazah. 

RM111 juta diperuntukkan bagi program PERMATA antaranya bagi pembinaan fasa 2 Kompleks Sekolah PERMATA Pintar, membina 32 Pusat Anak PERMATA Negara (PAPN) dan membiayai operasi 52 PAPN yang sudah siap. 

* RM250 juta diperuntukkan bagi sekolah bantuan modal agama, sekolah bantuan modal jenis kebangsaan Cina, sekolah kebangsaan Tamil, sekolah bantuan modal mubaligh dan sekolah bantuan kerajaan seluruh negara. 

* Kerajaan juga bersetuju membiayai bantuan per kapita untuk sekolah-sekolah agama rakyat rendah dan menengah dengan peruntukan RM95 juta sebagai mengiktiraf pendidikan Islam. 

* Bagi menyediakan guru serta tenaga pengajar kompeten dan berkualiti yang dapat membimbing dan mendidik pelajar sekolah dengan sebaiknya, kerajaan menyediakan RM576 juta dalam bentuk biasiswa kepada mereka yang ingin melanjutkan pelajaran. 

* Sejumlah RM213 juta diperuntukkan bagi mengangkat tinggi penguasaan Bahasa Malaysia, mempersadakan Bahasa Inggeris dan memperkemaskan kurikulum standard sekolah rendah. 

* Kerajaan bersetuju untuk mengambil 375 guru penutur jati antaranya daripada United Kingdom dan Australia untuk meningkatkan lagi pengajaran Bahasa Inggeris. 

* Peratusan staf akademik berkelulusan PhD ditambah kepada 75 peratus bagi universiti penyelidikan dan 60 peratus bagi IPTA lain dengan peruntukan RM20 juta. 

* Skim Rumah Pertamaku dengan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000. 

* Menyediakan Skim Pembiayaan Perumahan Kos Rendah untuk pekerja estet oleh BSN. 

* Program Bantuan Rumah (12,000 unit) untuk golongan miskin dan miskin tegar dengan peruntukan RM300 juta. 

* Mewujudkan "Portal 1Malaysia Pengguna Bijak". 

* Memperkenalkan Program Pengedaran Barang Perlu bagi menyeragamkan harga barangan. 

* Memperkenalkan Program Transformasi Kedai Runcit, Bengkel Automotif dan Projek Pasar Komuniti. 

* Melancarkan Dana Pencen Swasta. 

* Melancarkan Skim Amanah Hartanah Bumiputera bernilai RM1 bilion dan patuh syariat. 

* Menyediakan multivitamin untuk pelajar sekolah rendah seluruh negara. 

* Meneruskan program subsidi bayaran bil elektrik bagi penggunaan bawah RM20 sebulan. 

* Kadar tol di empat lebuh raya milik PLUS Expressway Bhd tidak akan dinaikkan bagi tempoh lima tahun akan datang bermula serta-merta. 

* Mengkaji semula had minimum kebankrapan yang pada masa ini berjumlah RM30,000. 

* Permohonan PR boleh dilakukan selepas lima tahun. 

* Menyediakan empat bas sebagai Klinik Bergerak. 

* Merangka Model Baru Pembangunan Orang Asli dan Pribumi. 

* Memperkukuh JHEOA dengan mentransformasi kepada Jabatan Kemajuan Orang Asli
Click, if u like dis info~ ;)

Labels:

20 Responses so far.

 1. aku sempat tgk jap je pembentangan ni..

  PM kte gah berbaju pink yang sgt striking ye..

  *Pengecualian cukai jualan ke atas semua jenis telefon bimbit.*=wajarlah lepas ni hp turun harga..
  hehe!

 2. camne nk join Talent Corporation tuh ek?? agak2 ada ujibakat cam AF x? kui3

 3. salam...blog yg berinformatif.. :)

  Saya follow :)

 4. weh, mana yang cuti bersalin jd 3 bln 2?hehe

 5. " Kadar cukai perkhidmatan dicadang dinaikkan satu peratus kepada enam peratus untuk menjamin kesejahteraan masa hadapan negara. "


  Kenapa ntuk menjamin kesjhteraan negara?? pengguna nnti yg sakit sbb kna byr services tax tggi sgt.. nk mkn makin mhal.. kt smua tmpt mkn msti ade srvices tax.. kcuali r kt kdai mamak for example.

  huhu =p

  eyh ssm , xyhla nk terase dgn aku heh.. heee~

 6. bdak universiti x dpt pape ke?dah lama nak tnya knape blog ni x de kotak chat??hehehe

 7. Sandy xiaojie:
  yeah, lps nih bleh r nak beli Nokia N*.. cm smart!!

 8. kyo_9:
  hehe, tu r psal.. name style giler~

  mcm g casting nk jd model kot.. style photoshoot~ hahaha..

 9. NURULekmiRabat:

  skali skala ja nak berilmiah..

  ok, i'll followed u back~

 10. ...antikapel...:

  yang ak dgr, maksimum cuti still 300 days..
  cuma skali bersalin bleh extended sampai 90 days instead of 60 days~

 11. eqin:
  btol tuh.. ak pn rsa yg tu paling xleh blah.. kalo service tax, the burden can be transferred to customer.. n kita la customer tu.. ak pn xfhm, sbb mnjamin kesejahteraan negara.. yg duti import dy mansuhkan lak..
  ko xrse yg duti import dimansuhkan, tp service tax increasing, jd, dah xde beza~

 12. MR. MIND:
  budak u dah dpt mcm2.. kalo dy nak bg bonus, bg r kat yg dpt cgpa 3.5 above.. berbaloi sket bersusah payah stdy.. hehe..

  btw, mmg saje xnak letak chat box, sbb nanti xde org nak comment, they rather drop at chat box, kalo cmment nih bersungguh2 sket~ br style!!

 13. GPMS members ke tak?? hahhaa!

 14. oh,bajet,.
  skrg tgh bz dgn stdy..
  tp b4 exam ni,
  sya dpt brcuti FREE OF CHARGE!
  http://wourmen.blogspot.com/2010/10/bercanda-di-cameronauww.html

 15. mia:
  yup, im gpms meber since 2009.. hehe..
  that y bleh tw de post nih!!

 16. Syaza Syahira:
  wow, best!! nih yg jeles..
  lepas intern nih br nak bercuti, tp xfree r~ hehe ;)

 17. harap2 bajet nie betul2 memberi manfaat kepada selurh rakyat Malaysia..
  bagi soklan ko..erm...Brunei nie tergolong dlm top 20 negara terkaya...tatau la rank mane....

 18. nas:
  InsyaAllah..
  thanks 4 da info too~

 19. tinggal jejak jew..

 20. tq..
  dh buat kunjungan balas~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLiCK2!!