"SSM" ~ a JouRNaL oF JouRNeY

::SMaRT::STyLe::MaNTaP::

Recorded by SHaRKFiQ SSM 26 January 2010 at 5:17:00 AM 8 Comments


::SaLaM::

4303

hehe..jgn igt no.4d plak..nie no. bilik Fiq kt kolej Jati..ssh btol nk dpt kolej sem nie, admin mngada2, dh nk phtstt pndpatan parents siap dgn pngesahan, slinan result, pastu xdpt lg kolej dh kena g DUA talk, 1st ari sbtu (jumaat mlm br tmpl notis kt kolej), ngan taklimat pengetua..br bleh dpt kolej..

tp x dpt bilik lg, kna byr yuran kolej ngan yuran elektrik dlu, pastu dh byr, phtsst slip byrn tu, then br r dy bg bilik.. lg, kunci dy bg 1 bilik 1 kunci je, jd, kene r duplicate sndri..

ish3..dh nk hbis duit Fiq kt bank tu, dh r JPA pn xmsk lg..br terasa duit sket sbb dh byk blanja sem lps..beli mcm2 kot, laptop, hiking beg, kasut, moto, brg2 kt pc fair lg..ish3..


sebelum & selepas

nie Fiq nk tnjuk r sblm n selepas Fiq kmas bilik nie, 15.1.10...dlm kul 1 nk dkt2 kul 2 pg lebih tu siap r..stat pn lmbt, dlm kul 11..siap brenti g makan dlu..=))..




 smart btol bilik nie..hehe..


lps je kms, dlm kul 3 tu tgk2 kt blog, pastu dpt tw suprise news!!hehe..ramai yg dh tw, tp Fiq sje2 nk bt suspen..hehe..

Recorded by SHaRKFiQ SSM 17 January 2010 at 11:09:00 PM 9 Comments

::SaLaM::

28.12.2009, Pesta Penang menerima kunjungan Fiq dan membe2 Fiq ke sana..hehe..Fiq gi pesta dengan adik Fiq - Ayen dan membe2 kampung, Aya , Mael & Pon pastu dengan lagi 2 orang membe dyorg..hehe.. kami gerak lepas Isyak, sampai2 tu kami join konsert dulu.. 


video
Memburu Impian - Kristal
Band Butterfly tengah perform (xtually Fiq xpernah taw pun kewujudan band nie..hehe).. Fiq sebenarnya nak tengok Kristal perform, so tunggu r sat.. Pastu Kristal pun perform..best wa ckp lu..live performance tu..hehe..Lan sangat pandai communicate dengan audiences.. BEST!! sampai dah dengar dalam 5 lagu, kami pn g r EURO FUN PARK [EFP] @ PESTA PENANG..
Sebahagian games2 yg da kt EURO FUN PARK @ Pesta Penang
(Dari kiri : Vortex, Ferris Wheel, Challenger, Drop Zone) 

Dekat EFP ni memang best, macam2 game ada..Fiq dah bertahun tak pi pesta ni, kalo tak silap tahun 2003 kot last tyme pi sana..dah banyak games yang ganaz ada kat sini.. konsep kat sini kata kene bayar per ride.. bayar untuk game yang kita nak main sahaja. dia xda unlimited pass macam kt Genting tu.. hehe..rate dia ikut game tu..
kalo game yang biasa2 kena 2 token, kalo game yang agak ganaz kena 3 token dan kalo game yang superb ganaz kena sampai 4 token..for ur info, satu token tu RM2..so faham2 r kalo yang 4 token tu kena sampai RM8 per ride!! ish3, mahai betol, nak main pun pikir sampai 2,3,4 kali dulu..hehe..

 

ni la rupa token EFP.. Fiq ingatkan macam duit syling tu.. 
(nampak sangat dah lama x gi sane..hehe)

Mula2 sekali Fiq nak main game yg cambest nie, nama dia VORTEX.. memang nampak cambest, so Fiq ajak r membe2 yang lain, tapi sayang (nada lagu cinta 3 segi..hehe) depa semua xmau main..
Due to that situation, kami pi r tengok game2 yang lain, ada gak game yang macam spaceshoot a.k.a solero macam kt Genting tu tapi kat sini pendek sikit r, game tu 3 token ja, tapi Fiq xminat nak main sebab pendek ja.. (hehe..demand betol).. nama game nih DROP ZONE..
Pastu ada gak game TOP GUN.. memang dah pasang niat dari rumah lagi nak main game nih, tapi lagi sekali sayang membe Fiq xmo main.. alasan dyorg dah pernah main sebelum nih.. (terima je la walaupun dalam hati nak sangat main benda2 nih..hehe)..
pastu gi tengok game CHALLENGER..wow nampak pun macam superb gila.. memang nak main sangat2.. game dy macam pirate ship tapi bentuk dy bulat & dy akan memusing2 sambil mencampakkan kita ke kiri dan ke kanan.. (dapat imagine tak?? hehe..)
ni la game VORTEX tu..yang atas skali tu manusia r.. hehe


Pastu kali nie Fiq macam paksa jugak membe2 Fiq main, [ye r, agak2 r, Fiq mai sini susah2 (susah ka??) nak main game2 kat sini kot..ish3..] game ni kena 4 token a.k.a dalam golongan "superb ganaz"..hehe.. Fiq pakai spek masa main game nie (challanger).. mula2 memang biasa2 ja, tp dah nak smpai klimaks tu gila2 r sangat seriau (cam neves, takut n seumpamanya).. tyme nie adik Fiq xdak so xboleh nak suruh dy record vid..hehe..
 
Then dah abes main tu memang jalan terhuyung-hayang r..pening kot!! hehe.. pastu jalan2 n pusing2 macam tenggiling kat seksyen (ceyy..hehe) tikam2.. faham x?? game yang mainn baling dart la, baling ring masuk kat paku la, pilih itik dlm kolam, "dengdeng" (dalam bahasa mandarin dengdeng = dan lain lain)..
display la bear yang beso2 tapi Fiq tengok yang menang suma dapat air kotak, keychain2 bodo yang xsesuai ngan rate dy RM4 sekali main..ish3.. for me dis section really wasting our money..and its really don't made me enjoying my self while "finishing" my money.. hehe.. Dah habis jejalan kat situ nak try r masuk HAUNTED HOUSE.. kene 2 token, mula2 ingat best r sebab rumah hantu kan.. Fiq nie tak pernah lagi masuk umah hantu sebab tu nak masuk gak.. kali nie membe2 Fiq nak masuk skali, ok r..masuk2, huh!! memang sangat TAK BEST..

betapa tak takutnya rumah hantu ni smpai 
sempat lagi capture pict dalam nie..ish3..
Rugi duit Fiq.. hantu pun macam bodo.. patung ja yang banyzk.. yang real (manusia) lak ada ka jenis tendang2 dinding ja dengan duduk kat belakang kain hitam ja nak bagi orang takot.. xda pun yang pakai topeng macam cerita senario..haha.. memang merugikan n membazir RM4 Fiq.. tak macam game challenger tadi, RM8 pun Fiq puas hati sebab boleh bagi jantung luruh.. so, sapa2 yang nak pi Pesta Penang lepas nie, Fiq sarankan JANGAN MASUK Rumah Hantu nih!!
pastu Fiq nak ajak membe2 nie main VORTEX jugak, sebab dah xramai orang queue macam awal2 tadi, tapi dyorg still xmo main.. Aya suruh gak Fiq men, nanti dyorg tunggu r, ok r kalo camtu.. Fiq pun gi r main.. Fuhh!! memang very the megasuperb best (nampak tak, betapa best game tu..)..

game nie dy memang beyond my imaginantion r..sangat2 excited.. lagi best dari flying coaster kt genting tuh (game spiderman).. time main nie tengah fullmoon pulak, memang nampak real ja time dy baling ke aats tu... bila rotate nak ke bawah tu, lagi r, macam nk jatuh ja rsa!! sangat best.. rasa rugi ja xpakai spek, tapi kalo pakai spek confirm jatuh+pecah+tak jmpa dah.. kaki pun terhuyung hayang ja kat udara..memang TERBAEEK!! enjoy da vid ye!!

video
bukti Fiq men vortex..hehe
Lepas abes main, ktorg terus lepak2 kat Naza Cafe.. mula2 Fiq xtaw Naza Cafe ni kat mana, rupa2nya foodcourt belakang seagate.. Fiq dah pernah pi sana kot.. masa tengah tunggu order siap, geng2 performer kat pesta tadi pun pi makan kat situ gak, sapa lagi kalo bukan Butterfly dengan Kristal.. best gila dapat tengok depa dari dekat.. pastu Aya pun perform satu lagu.. kat sini sapa2 yang order makan boleh karok seorang dua lagu for free.. open karok!! sapa yang berani saja boleh!! Mula2 nak tunggu Kristal nak perform kat Naza Cafe nih, tapi membe dyorg yang 2 tu kena gi keja esok, so, Fiq pun terpaksa r balik, xdan nak tengok Kristal nak perform kat sana lagi sekali.. ish3..


dah abes men, saja nk capture pict 
wit dat view..hehe 

Lepas hantar member dyorg tu, kami pi lepak kat Gurney Drive plak..saja smbang2 pasal PLKN, adik Fiq, Ayen tu dapat PLKN, Mael tu plak dah pi PLKN kem yang sama dengan Ayen, so cerita r sikit2 pasal life kat sana camna.. dh sembang2 sambil dipukul pawana yang segar di tepi laut tu, kami pun chow ke kampung halaman yang tercinta.. hehe..dalam pukul 5 a.m. baru sampai umah.. [chow = blah = berambus = balik]


Ni la rupa Naza Cafe, Seagate, Penang
 

Lepas ja solat Subuh, teros Fiq beradu sampai pkul __________ agak2 r sendiri!! hehe..
Btw, tiket masuk Pesta Penang untuk dewasa RM3, kanak-kanak RM1 seorang. Kat dalam Pesta Penang nih ada banayk kedai yang jual promotion stuffs macam keropok, tikar, baju, dengdeng.. Mai la~ hehe..

::p/s:: Pesta Penang ni jauh berbaloi2 dari Genting.. hehe.. in certain point of view..

Recorded by SHaRKFiQ SSM 06 January 2010 at 6:36:00 AM 16 Comments


::SaLaM::


haha..xbleh blah kn tjk en3 kali ni..ok, sapa kt cni yg brangan2 nk jd model..xpn tringin nk jadi plakon iklan kt tv tu?? kalo rsa2 ak terlintas niat nk jd tu join ja contest Ingin Menjadi Model yng dianjurkan oleh Hannah Talent..




Hannah Talent?? mende tu??, Hannah Talent , nie adalah cmpany yg boleh merealisasikan impian rakyat Malaysia yg suka brgambar yng tringin nk jd model2 iklan, brochure, tv, dll.. Kalo nk jd sume nie, kna ade portfolio gamba dgn pose2 yg mntp mnrk trtarik n da boom!! nk bt portfolio ni kne byr RM250, bebaloikah?? lu fikir la sndri.. mmg brbaloi r, sbb bleh generate income dgn gnakn portfolio tu..this is a good investment for those who's trying to enter this profession..hehe..kalo yg xmampu tuh, yg still stdy, pt pn xmsk lg, jpa lg la lmbt msk, bleh join contest Ingin Menjadi Model nie..


Syarat-syarat penyertaan :


1.Terbuka kpd lelaki, kanak-kanak dan wanita (bertudung sahaja)
(sapa2 rasa yg dy xmsk dlm ktegori nie, xleh join!! hehe..)


2.Mestilah menjadi follower Hannah Talent
(korg kne jd follower ak gk tw..hehe


3.Peserta mestilah mempunyai blog sendiri.Penyertaan tidak akan diterima jika menghantar gambar dan entri ke email kami.
(kalo nk msk tu, mmg kne ade blog, so tggu apa lg, bt la blog A.S.A.P, bkn ssh pn, powers in ur hand!! =)))


4.Letakkan blog Hannah Talent dlm senarai bloglist anda.
(ltkkn blog Fiq dlm snarai bloglist anda juga!!)


5.Letakkan logo HANNAH TALENT diatas, di sidebar blog anda dan logo tersebut mestilah link ke Hannah Talent.
(yg ni, korg kne ambk insert gadget, picture..tp Fiq xde logo, hehe)


6.Letakkan hanya SATU gambar yang jelas dan anda beraksi cantik seperti model professional.Gambar tersebut mestilah gambar anda,bukan gambar orang lain.Boleh diletakkan gambar muka sahaja,separuh badan atau gambar penuh satu badan.
setiap 1 ORANG perlu ada 1 BLOG DAN 1 PENYERTAAN sahaja
Bagi kanak-kanak,ibu bapa buatkan 1 blog khas untuk anak mereka...
(TIDAK DIBENARKAN MELETAK GAMBAR BANYAK2,AUTOMATIK DISINGKIR!!)
[rasa2nya dh cukup terang, jelas dan nyata syarat ke-7 nie]


7.Buat entri mengenai HANNAH TALENT dan sedikit penerangan mengenai contest ini.
(gne ayat sndiri mngikut kekreatifan anda!!)


8.Sebarkan contest ini dengan cara anda tersendiri.Pastikan di akhir ayat di blog anda tulis begini :
saya mengetahui contest ini dari blog :--------- (ini adalah penting,sila link kan URL blog tersebut)
 [korang jgn lupe dari blog Fiq (http://highnessfiq.blogspot.com), jgn xbt lak, ksian kt Fiq..hehe]


9.Didalam entri anda juga perlu ada ayat yg backlink ke HANNAH TALENT.

10.Sila tinggalkan URL contest di page anda di ruangan komen dibawah.
(nk cmmct kt pge Fiq pn xpe, yg pntg commnt kt pge Hannah Talent ye..)


11.Tarikh tutup :13 -01-2010
          [dateline yg pntg, dh xda msa, cpt2!!]




Hadiah:
Kepada sesiapa yang mempunyai gambar yang jelas dan aksi yang cantik dan menarik,penerangan sendiri mengenai hannah talent yang mantap serta mempunyai referral yang ramai mengikuti contest ini dari blog anda,akan dijemput ke sesi photoshoot PERCUMA bersama HANNAH TALENT.Anda berpeluang dihias dan dimakeupkan oleh makeup artist,portfolio dengan 3 persalinan berbeza dan gambar-gambar eksklusif semuanya adalah hak milik anda!


therefore, tggu apa lg, join ja la, bkn rugi apa2 pn, mna nk tw kot2 korg de bkt trpendam ke..hehe..kalo korg nk tw lebih lanjut sal Hannah Talent nie, click di sblh ye!! Selamat Mencuba!! 


ok, Fiq mmg tringin sket nk jadi model nie, huahuahua, bkn model yg bt catwalktp model2 brochure Giant ke, Butik2 ke, Tesco, xpn tringin gle blakon dlm iklan tv cm Maxis, McD, KFC, xpn iklan SUPER POWER..huahuahua..so, xde r kaco sgt nk blajr..Stdy is still num !..hehe..


Fiq pn xbpe clear pmng dtntukan dgn pose yg stylo or wjah yg smart, hehe..jd, Fiq ltk la skali ngan bckgrond yg smart..huahuahua..Nie gamba kt Taman kt KLCC tu, snap by Nokia N73..gambo xclear rsgt..sori ye cik Hannah..

***Fiq tw psal contest ni dr Syaqeera***
 



Rasa2nya bleh msk mna2 brochure x?? xpn msk mjlh ka..hehehe...
ok, korg sume, jgn memalu, join je contest nie, untung sabut timbul, untung batu tggalam, kalo untung badan bleh menang..hehe..








Recorded by SHaRKFiQ SSM 05 January 2010 at 2:27:00 AM 2 Comments

::SaLaM::




sejak ada broadband nie, mmg slalu blogwalking..hehe..sje je view blog khal , then tgk2 kt chatbox sblh tu ada contest black n white yg br la plak..hehe..yg dlu xsmpt nk join sbb xda, b/band lg..


syarat2 penyertaan bleh didapati dgn click dkt gamba diatas..
contest ni dianjurkn oleh en kameraX





gambo ni dtgkp oleh Nokia N73, kt Taman KLCC..masa tu tgh kuar jejalan ngan Payen, dlm bln July 2007..ok, kpd bloggers2 yg len, jom join, xkne byr pn, free je..hehe..=))

Recorded by SHaRKFiQ SSM 03 January 2010 at 3:44:00 AM 2 Comments


::SaLaM::





En3 kali nie Fiq nak crita psal Petronas Cub Prix, Final Round kt Esplanade Circut a.k.a. Padang Kota @ Penang.. This event was held on 21/22 Dec 2009, but Fiq attend the last day of the event (21.12) from 3pm until the race finish..hehe..


Fiq p tgk race nie ngan Suka9, Halim Hakim, Pon Mail ngan adk hakim..tp hakim, pon n suka dh sampai awal before Fiq smpai kt sna.. xtually, Fiq nk ajk Payen, tp dy cam mls nk p, adik Fiq mmg pg2 dah gerak p sna, xcited sggh!! tw r dy terer gle bwk moto, mmg bleh r join race skali!! hehe.. sbb nk p jgk2,  msg r Suka, then set dlm kul 2pm gerak dr Lik Lau..tp Fiq lunch kt umah dlu, so grk lmbt r, Suka pn kna antr mak dy g sumwhere, so dy pn lmbat gak..


Fiq nie mmg xtw sket jln2 kt area Tanjung a.k.a George Town nie, sbb jln normal nk p pdg kota dh ttup, so agak pening di situ..hehe..lama gak r mencari tmepat suka n da geng bertapa kt sna, lastly jmpak gak ngan depa.disebabkan Fiq dh smpai lmbt, so tros tgk yg final r, kalo mai awl2 pn dpt tgk saringan ja..kami pn berdiri la kt tepi pagar yg mcm penjara tu nk tgk race..First race yg tgk racer tu gna scoot, xtw lak scoot pn msk cub prix...hehe..yg xtgk sgt sbb xddk kt port yg xbest..pastu next race cr port baek punya, tgk race LC..Fiq pn xtw r, sapa racer dy, tp moto no 5 r yg jd juara..fuhh, laju gla kwn bwk moto tu, dh r suma spoket gila bapak punya besaq, kalo bwk kot highway knfem pch!! hehe..Nie ada video race LC yg di rkam oleh Pon via SE C510..


video
LC beraksi kt roundbout corner!!


Lps tu ada r race2 len, yg mmg sgt mantap!! jeles gla tgk bdk2 ni corner, tringin ja nk ada skills cm depa!! haha.. dalam tgh2 dok syok tgk race, ada satu moto plak xcdent..kami xtw r xcdent ktna, yg tw race tu stop n sapa yg tgh ranking 1st tros jd champion!! Lastly, kami try bralih arah, nk cr angin br, kami pn p cr angle laen..kt cni, kami tgk last game, expert kot, rider ni gna legend, yg mmg sgt2 laju, corner, fuuhh!! dasyat, rapat gla!!, siyes r, mmg sgt terbaek!! yg race ni, mng kt mamat yg bwk moto no 55.. kiranya no 5 luck r hari tu!! haha..


Lps abes tgk race kami p lepak2 kt Tiang 3 a.k.a Tiang 4, kt ngan Jelutong Expressway..dkt ngan umah hakim..lepak2 sambil smbang psai race tu, tgk org men layang2, best gak tgk, depa men potong tali org len, fight r tu!! Tyme ni gak r Fiq ajk kami suma p mandi kt Bukit Merah Laketown Waterpark, sbb sblm ni kami dh p mandi kt Sedim ngan Titi Krawang, so nk bg da gk r xtvt cuti sem ni..nk tw jd ka x, tggu next en3..hehe..



Views at Tiang 3, Jelutong


Then, kami p mkan kt wonderlite..ak mkn nasi kandaq stlh sekian lama xmkn, ada la dlm lbh krg 1,2 thn xmkn..hehe,,suka 9 order tosei, tp ak xreti mkn tosei tu, depa ckp tosei tu form!! pas tu mlm kami p lepak kt padang kota blk, tgk r sat depa  bt clearance jaln tu, Payen pn memunculkan diri dy..hehe..pastu smbg2 mcm slalu (xabeh2 crita zaman skolah dlu..haha), pastu kami tros mnuju ke next destination, FTZ..FTZ tu cc, kami 4 org (Fiq, Suka, Pon, Payen) men Left 4 Death..tp cc tu xform lak, blah r, p men kt cc len..Fiq igt br bkak dlm 10 minit kna r mrh sket, tp dy caj sejam gk!! membazir duit beta!! hehe.. Pastu kami p men kt cc yg lg satu, tp Fiq xtw nma dy, dak2 ni slalu ja men kt ctu..kami men r game Left 4 Death..fuhh, mmg best n terbaek r game nie!! pastu dh sejam men, kami pn berambus r dr ctu..


Jauh sggh perjalanan Fiq ari ni, hehe..pastu p lepak2 blk kt wonderlite, kdai makn ptg td..jauh r gk dr Air Itam nk p Jelutong lak..pastu bdk2 nie order r tosei ptg td, skali waiter tu ckp dah abes..frust r bdk2 nie..hehe..as replacement, Pon n Hakim order Air Nyok a.k.a. Air Kelape..hehe..minum2 pastu da la kejadian yg plg lawak n Fiq xpenah bt sblm nie..Nak tw jgk ka?? xleh r nk bgtw ats sbb2 tertentu..hehe.. disebakan terlalu hepi mengenakan org, Fiq tertinggal wallet, ("OMG where is my wallet.. Ya Allah, bg r ak jmpak blk wallet ak")..tu ja yg dok ckp tyme otw nk p blk kt kedai mkn tu..hehe..Alhamdulillah, jumpa gk..jatuh bwh meja..tu r, nak kenakn org sgt, pdn muka!! haha..(gelak kt diri sendiri)..


Finally, br r balik ke istana tercinta kt Balik Pulau yg indah lagi permai!! hehe..mlm2 nie, mmg best pn merempit n lyn korner kt Bukit Baru a.k.a Jalan Tun Sardon..sejuk!!..Conclusion, Best!! hahaha..








Recorded by SHaRKFiQ SSM 02 January 2010 at 2:13:00 AM 0 Comments

::SaLaM::

Sebenarnya xda apa2 pn nk post just nk wish
>>Slamat Tahun Baru Masihi 2010..

1. Awal Muharram 1431H - 1 Muharram 1431H - Jumaat
2. Awal Masihi - 15 Muharram 1431H - Jumaat

Bertuah kita thn nie 2 kali jumaat smbut thn br..mntak2 thn nie lebih diberkati oleh Allah SWT..InsyaALLAH..

"Renung-renungkan dan selamat beramal!!"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLiCK2!!