"SSM" ~ a JouRNaL oF JouRNeY

::SMaRT::STyLe::MaNTaP::

Recorded by SHaRKFiQ SSM 16 August 2010 at 1:54:00 AM 24 Comments

::SaLaM::

Post kali ini Fiq nak tunjuk video tentang Ribut "misteri" yang "menziarahi" Bazar Ramadhan di Melaka.. mula2 Fiq tau ni dari Facebook, Fiq tgk video dy, then ade yg bg link ke Kosmo Online, pastu tyme berbuke lak berita kuar lagi kt tv.. pastu br Fiq tau, membe Fiq ade beli paper NST, n br r bace cerita psal Ribut nih..[panjangnya muqadimah] hehe..

Dalam kejadian nih, 3 orang telah meninggal dan ramai yang cedera.. 2 drpd mangsa yang meninggal tu adalah peniaga bazar Mahadi Mohamad,40 dan Abdul Omar, 73.. manakala lagi seorang tu plak pengungjung bazar tu, Muhammad Wahab,45. Semoga roh mereka dicucuri rahmat.. Al-Fatihah.


video
Ni 1st video, Fiq dapat dr FB
credit to Syed Syafiq

1st video nih tunjuk masa ribut atau angin tu menerbangkan kanopi gerai jualan..Seram ja tengok.. Mula2 Fiq ingatkan kat Indonesia, rupa-rupanya Bazar Ramadhan ni dekat perkarangan Stadium Jasin, Melaka, Malaysia.


video
Ni lak 2nd video, fiq dpt dr FB gak
credit Maryam Hannah

2nd viedo ni, mase lepas kejadian, kitableh tgk r kemusnahan yang terjadi, Ribut tu datng kejap je, dh musnah cmni.. Allah SWT dah bg petanda kt kita, Ribut ni lak datang masa hari JUMAAT.. hmm, semoga kita sama2 dapat ambil iktibar dr kejadian ni..InsyaAllah..


SSM: Semoga kita dikalangan yang beriman semasa malaikat menjemput kita ke Sana...Ameen..

24 Responses so far.

  1. salam..hai..
    datang melawat cni..;)
    emm,kejadian ni jdi waktu asar kn..
    sape2 yg pegi smayg dlu,kompem2 slamat kn...

  2. ish..subhanallah..takutnyee...vdo yg 1st tu patut nye fiQ kena letak subtitle la ekkeke :P

    vdo 2nd tu, k.eli nampak ada yg terbaring luka..adakah org itu yg meninggal? ngeri la..pdhal baru ribut sikit.belum tornado tu..gulps!

  3. yups
    terkejut gila aku waktu mula2 tgok dlu
    sekejap jer terus musnah semua...
    apa2pun selamat berpuasa
    n thanks sudi singgah blog aku

  4. xtau lak pasal berita ni..ketinggalan la..huhu
    thanks for sharing..

    semoga kita dpt ambil iktibar dr apa yg berlaku..

  5. aisya:
    owh, tyme asar ke ni?? xtulis r plak, tp nmpak mcm dh ramai je org.. tu r, mgkin ada yg bt salah kot kt ctu~ Hanya Allah yg tahu~

  6. k.eli:
    hmm, tu r, nmpak mcm biasa ja.. tp tgk 2nd video tu br tw trok gile kesan dy..
    btw, mesti dy ckp, mne dtg ribut ni, besa gile, tgginya,.. last2 dgr x ada makcik mintak nk bluetooth video nih dr dy..hmm..

  7. hans:
    tu r pasal, tp Fiq tgk 2nd video dlu, pastu br tgk yg 1st.. mula2 igt lama r jadi, rupanya kejap je.. hmm, Kuasa Allah..

    btw, slamat brpuasa juga, n thanks dtg rply cmmnt kt cni..hehe

  8. Sara:
    hmm, Fiq pn tw dr FB, sbb de yg share video~
    InsyaAllah, smoga video ni dpt dijadikan iktibar kpd kita semua... Ameen

  9. maybe pasl nk tubuh sek yg diwar2kn..
    wallahualam...;)

  10. aisya:
    hmm pasal skolah ape r?? Fiq xtw lak psal tu..

  11. thanks for sharing

    Hidup Seorang Blogger

  12. sedih sangat time2 ramadhan nie mereka kehilangan insan yg tersayang..al-fatihah buat mereka...:(
    blockquote? erm..aku pon xberape paham sgt,tapi ia pasal bende yang leh buat kita post entri dengan meletakkan HTML kat entri kita..huhu..entahla..erm..baju saf ko da dpt? cm xbest jerk bajunyer....huhu

  13. salam ramadhan ~ ni hao ma? hehehe..
    lalu kt cni jap.. skunk nie melaka byk sgt isu ea..
    ha'a sal sekolah tuh ... lect nazira ckp "SPM" a.k.a sekolah perempuan mengandung...
    cm2 la mnusia skunk nie ...

  14. Sharinginfoz:

    its ok, likes ur quote, sharing is power~

  15. nas :
    hmm, Al -fatihah kepada semua yang telah meninggal dunia~

  16. zira:
    wsalam ramadhan..
    wo hen hao~
    hmm, melaka zmn skrg jauh beza ngan dulu..
    bersejarah~

  17. zaoshang hao, fiq xiansheng .. ni hao !!
    b'tapak disini sbntar .. hehe ..
    yup .. sgt b'beza .. but still m'cipta sjarah ... hehe ..
    mslh2 cmni la yg m'cipta sjrah bru nnt .. laen dr yg laen ...

  18. ni hao, Zira xiaojie~
    xpe2, bertapak lame2 pn xpe..hehe
    hmm, kan bagus kalo sejarah yang baik~

  19. dah tengokkk sebelum ini. memang macam filem lar haha

  20. fiq xiansheng ... wanshang hao ~
    hehe ~ b'tapak lme2 .. kn bkak kdai kopi la cmtuh .. heee~
    zmn skunk nie .. ssh nk cri sjrh2 yg baek ...
    zmn da brbh ... mnusia jauh ditenggelami zamn glbal nie...
    kite yg msih da pegangan idup nie n yg msih sedar nie .. sntiasa dkat dri dgn ALLAH S.W.T ... insyallh akn dilingdungi ...
    always remmber dat HE always be there ... =)

    zaijian ...

  21. xsngka dah smpai mesia dah ribut nieh..
    siap2 la sume ea

  22. Naz:
    owh, btw tq sbb dtg jogging cni balik~

  23. zira xiaojie:
    wan'an.. hehe.. kene lepak cni tyme xpuasa r br leh buka kdai kopi~ hehe

    InsyaAllah, He always be in our side, even me not always remember HIM.. Hopefully dis Ramadhan will be a bless Ramadhan for us..Ameen..

    Zaijian~

  24. yoro:

    yup, skrg ni macam2 dah smpai kt Malaysia nih~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLiCK2!!